Lou Asperslagh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Louis (Lou) Franciscus Asperslagh (Den Haag, 12 juni 1893Leuven, 9 november 1949) was een Nederlandse graficus, glazenier, kunstschilder, tekenaar, etser en dichter. Er waren 3 broers Asperslagh, alle drie schilders, kunstglasschilders, en keramisten. Van deze drie broers bleef Henk Asperslagh (1906-1964) in eigen land, Alex Asperslagh (1901-1984) week uit naar Brazilië en de derde, Lou Asperslagh, vestigde zich in België in 1933. Lou is oom van kunstenares Marijke Asperslagh.

Plaatsen van werkzaamheid: Leiden tot 1913, Den Haag tot 1914, Leiden tot 1915, Den Haag tot 1933, Heverlee tot 1948 en Linden tot 1949.

Hij had een opleiding aan de Akademie van beeldende kunsten in Den Haag en was daar leerling van Jan Schouten, (1852-1937), op zijn beurt was hij leraar van zijn broer Henk Asperlagh.

Asperslagh behoorde tot de vooroorlogse school van katholieke glazeniers, waarvan Joep Nicolas en Charles Eyck de kern vormden. Zijn studie van de ramen in de Franse kathedralen maakten van hem een meester in het toepassen van kleur- en lichtvariaties. Naast werk in Nederland was hij ook productief in Vlaanderen. Lou Asperslag heeft veel glas-creaties gemaakt in het Leuvense gebied:

  • Kerk van Herent
  • St.Pieterscollege, Leuven
  • Kerk OLV ten Koorts, Vlamingenstraat, Leuven
  • Klooster van Heverlee, Naamse steenweg
  • Heilig Hartkerk te Turnhout: twee muurschilderingen in het priesterkoor
  • Kerken van Turnhout: fresco's, glasramen, altaar en tabernakel.

Lou Asperslagh werkte volgens de traditionele stijl der Lage Landen, met grisaille, in de neo-stijl van de 19e eeuw, maar met expressie die binding heeft met de 20e eeuw. Zijn werken zijn typische voorbeelden van de beeldende religieuze iconografie van die eeuw, ontwerp, tekening, schildering en vervaardiging van de glasramen, alles werd door Lou Asperslag zelf gedaan. Lou Asperslagh maakte in 1929 voor uitgeverij Govers een boekbandontwerp voor het boek Periscoopjes.

In verband met de belangstelling voor het werk van de drie broers werd er 1988 bij de Universiteit Leiden een tentoonstelling gehouden.

Bronnen/Naslagwerken[bewerken]

  • Scheen 1969-1970, dl. 1, p. 32 (als: Asperslag, Louis Franciscus ('Lou');*)
  • Jacobs 1993
  • Beknopte Geschiedenis van de Heilig-Hartkerk te Turnhout door J. Roymans (1981)