Louis Couperus Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis Couperus Museum
Louis Couperus Museum
Locatie Vlag van Nederland Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 18′ OL
Type Literair museum
Opgericht 1996
Detailkaart
Louis Couperus Museum (Den Haag)
Louis Couperus Museum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Louis Couperus Museum is een museum in de Archipelbuurt van Den Haag dat gewijd is aan de schrijver Louis Couperus.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum werd in 1996 opgericht op initiatief van Caroline de Westenholz en werd ondergebracht in de voormalige galerie van Albert Vogel jr. (1924-1982), voordrachtskunstenaar en biograaf van Couperus, aan de Javastraat 17 te Den Haag. Het gebouw ligt op loopafstand van een aantal adressen waar Louis Couperus heeft gewoond:

Het museum[bewerken | brontekst bewerken]

In het Louis Couperus Museum worden voorwerpen bewaard die met de schrijver verband houden. De kamers zijn ingericht zoals dat in de tijd van Couperus gangbaar was. Boven zijn authentieke bureau hangt een portret van zijn vader, John Ricus Couperus, er zijn manuscripten en handschrift te zien en er worden tweemaal per jaar exposities georganiseerd.

Unieke objecten die in het museum tentoon worden gesteld, zoals handschriften, schilderijen en Couperus' bureau, zijn eigendom van het Literatuurmuseum, dat verantwoordelijk is voor restauratie en conservatie. Andere stukken, zoals de uitgaven van het werk van Couperus en een levensgrote kunststoffen pop van Couperus, gemaakt door de kunstenaar Sjoerd Didden, maken onderdeel uit van de collectie van het museum zelf.

Het museum organiseert onder meer wandelingen langs de plaatsen die in het leven van Couperus een rol speelden, zoals waar hij heeft gewoond of waar de karakters uit zijn boeken zouden hebben rondgelopen. Zo zou het personage van de oude heer Takma (uit: Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan...) altijd aan het einde van de Nassaulaan over het bolle bruggetje zijn gelopen als hij de familie Dercksz ging opzoeken. Twee maal per jaar wordt bovendien een expositie gegeven rond een bepaald thema uit Couperus' werk of leven, waarbij dan het geschrift de Couperiaanse leesmolen, dat de bepaalde expositie behandelt, wordt uitgegeven.

Het Louis Couperus Museum was in 2006, samen met het Louis Couperus Genootschap, initiatiefnemer van de Couperuspenning, die jaarlijks wordt uitgereikt aan personen die zich hebben ingezet voor promotie van of vergroting van de kennis over de schrijver. Ter gelegenheid van dat jubileum verscheen ook een boek[1] dat een tentoonstelling over bibliofiele Couperus-uitgaven begeleidde.

Surinamestraat 20[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 werd het huis dat Couperus' vader in 1883 liet bouwen, te koop aangeboden. De Stichting Couperushuis Surinamestraat had als missie het pand te verwerven en in ieder geval de begane grond voor het Louis Couperus Museum te bestemmen. Het huis aan de Surinamestraat 20 bevatte nog herinneringen aan de originele marmeren- en parketvloeren, plafonds, houten lambriseringen en glas-in-loodramen. Ook was er nog een "authentiek toilet" aanwezig. In 2010 werd bekendgemaakt dat de aankoop van het huis in de Surinamestraat niet haalbaar was en er nu ter aandenken een gedenkplaat op de gevel zou worden aangebracht; op 8 januari 2013 werd bekend dat de Egyptische staat hiertoe, om onduidelijke redenen, geen toestemming voor wilde verlenen.[2]

Aan het begin van de Surinamestraat werd in 1963 een borstbeeld van Louis Couperus geplaatst.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Louis Couperus Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.