Louis Gauthier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis Gauthier
Louis Gauthier door Julie Blik.jpg
Algemene informatie
Geboren 4 maart 1981
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2005-heden
Beroep componist, journalist, muziekprogrammeur, presentator
Instrument(en) gitaar, basgitaar, toetsen
Label(s) De Bezige Bij, Prometheus, Das Mag
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Louis Gauthier (IJsselstein, 4 maart 1981) is muziekprogrammeur, presentator, journalist en componist. Hij werkt onder andere voor De Telegraaf als redacteur klassieke muziek, als verslaggever voor NPO Radio 4 en hij presenteert zijn eigen radioprogramma over muziek Het Klankcafé.

Muziek-poëzietrilogie[bewerken]

Gauthier is bekend van de door hem geproduceerde muziek-poëzietrilogie waarvoor hij samenwerkt met verschillende schrijvers. In november 2009 debuteerde hij met het eerste deel van deze trilogie Dansen op Spijkers, een samenwerking met dichter Gerrit Komrij. Het album werd uitgegeven in de vorm van een boek-cd bij uitgeverij De Bezige Bij. Zowel de muziek als het artwork zijn van Gauthiers hand[1].

In november 2011 is het tweede deel van de muziek-poëzietrilogie van Gauthier uitgegeven bij uitgeverij Prometheus. Na Dansen op Spijkers, ging hij een samenwerking aan met Jules Deelder voor het album Totaal Loss[2]. Op dit album zijn ook bijdragen van saxofonist Benjamin Herman en Hans Dulfer te horen.

Voor het derde deel van de muziek-poëzietrilogie werkt Gauthier samen met Charlotte Mutsaers[3]. Het album Rikkelrak verscheen op lp met cd in november 2017 bij uitgeverij Das Mag, ter ere van Mutsaers' 75ste verjaardag. Op het album zijn bijdragen te horen van sopraan Claron McFadden, saxofonist Benjamin Herman, pianist Mike Del Ferro en trompettist Teus Nobel.

In juni 2018 is Dansen op Spijkers verschenen op wit vinyl, ter gelegenheid van het gelijknamige Dichtersbal dat is georganiseerd om de herinnering aan Gerrit Komrij levend te houden. Ook is een postume single uitgebracht, getiteld Stille Liefde[4].

Overige projecten[bewerken]

Eerder werkte Gauthier samen met Spinvis en Ingmar Heytze aan de single Verder Kijken (2005)[5]. Daarnaast nam hij met Henk Westbroek de single Waar is Snoopy (2006) op en maakte hij de daaraan gerelateerde documentaire Een Atoombom op een Mug (2006)[6][7]. Ook componeerde en produceerde hij muziek voor de modeshow van modeontwerper Frans Molenaar.

In november 2012 verscheen bij uitgeverij Matchboox de Gauthier Collection Box. Voor de box verzorgde Gauthier het artwork bij gedichten van vier Nederlandse schrijvers: Gerrit Komrij (Alles blijft), Remco Campert (Poes is dood), Jules Deelder (Rotown magic) en Charlotte Mutsaers (Sodom revisited). De Matchboox met Gauthier zou Komrij's laatste samenwerking worden voor hij overleed in de zomer van 2012[8].

In 2014 is Louis Het Klankcafé begonnen. Een (visual) radioshow en podcast over klassieke muziek in de wereld van nu, waarvan hij de presentatie en samenstelling verzorgt. In 2016 ging Het Klankcafé een samenwerking aan met de Amerikaanse klassieke radiozender WQXR-FM[9].

Discografie[bewerken]

Albums en boeken
Jaar Titel In samenwerking met ISBN
2009 Dansen op Spijkers Gerrit Komrij ISBN 9789023450405
2011 Totaal Loss Jules Deelder ft. Benjamin Herman, Hans Dulfer ISBN 9789044619300
2012 Matchboox - Gauthier Collection Box Remco Campert, Jules Deelder, Gerrit Komrij, Charlotte Mutsaers ISBN 9789461800053
2017 Rikkelrak Charlotte Mutsaers ft. Benjamin Herman, Claron McFadden, Mike del Ferro en Teus Nobel ISBN 8713791034438

Externe links[bewerken]