Louis de Vries (trompettist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis de Vries
Muurschildering over Louis de Vries, gemaakt door Leo Mineur naar een tekening van Peter Pontiac.
Muurschildering over Louis de Vries, gemaakt door Leo Mineur naar een tekening van Peter Pontiac.
Algemene informatie
Volledige naam Levie de Vries
Alias Louis de Vries
Geboren 6 januari 1905
Geboorteplaats Groningen
Overleden 5 september 1935
Overlijdensplaats Zwolle
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep jazztrompettist
Instrument(en) Trompet
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De trompettist Levie de Vries, bekend als Louis de Vries (Groningen, 6 januari 1905Zwolle, 5 september 1935) was in zijn tijd een van de belangrijkste jazzmusici van Nederland.[1][2]

Louis de Vries was de oudste zoon van de amateurtrompettist Arend de Vries. Net als zijn boers Jacob en Izaak en zijn zus Clara Johanna Suzanna, met respectievelijk de roep- dan wel artiestennamen Jack (1906-1976), Sjaak en Klaartje, kreeg Louis de eerste lessen van vader Arend.

Louis de Vries kwam op 31 augustus 1935, op weg van Rotterdam naar Groningen, waar hij zou optreden in Huize Astoria, bij Hattemerbroek in Gelderland met zijn auto in botsing met een melkwagen. Met een gebroken been en kneuzingen van de knie en borstkas werd hij in een ziekenhuis Zwolle opgenomen, alwaar hij op 5 september aan zijn verwondingen kwam te overlijden.

Louis de Vries was kort voordat hij naar Groningen ging, teruggekeerd uit Engeland, waar hij grammofoonopnamen had gemaakt. Ook was hij van plan op 1 januari 1936 met zijn band naar de Verenigde Staten te gaan. Het Leeuwarder Nieuwsblad schreef op 6 september 1935: "Het is niet alleen de wereld van de jazz, die een zwaar verlies lijdt: ook de Nederlandsche muziekwereld verliest in Louis de Vries een van haar meest begaafde, meest briljante instrumentalisten."

Op zondagmiddag 8 september 1935 is hij begraven op de joodse begraafplaats aan het Toepad in Rotterdam. Louis de Vries is opgenomen in het Rotterdam Jazz Artists Memorial (R'JAM) met een muurschildering op de hoek van de Oude Binnenweg en Eendrachtsplein te Rotterdam.