Louis de la Bourdonnais

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis de la Bourdonnais

Louis de la Bourdonnais (Réunion 1795[1] - Londen 13 december 1840) was een schaker die officieel nooit wereldkampioen schaken geweest is, maar hij telde als de sterkste schaker van zijn tijd.

Hij ging in Parijs veel naar hetzelfde café, Café de la Régence, om er te schaken. Het schaken was voor hem een levensvervulling. Hij versloeg in 1821 John Cochrane. Nadat hij in 1834 de Britse schaker Alexander McDonnell in zes matches met totaal 65 partijen verslagen had, was hij de beste bekende schaker. In 1834 publiceerde hij met anderen het eerste maandblad over schaken: Le Palamède. Hij schreef een biografie over zijn grootvader en een verhandeling over schaken.

Louis de la Bourdonnais en François Philidor leefden net na elkaar. Door zijn manier van spelen geldt de la Bourdonnais als de beste schaker van Frankrijk van na de tijd van Philidor.

Louis de Bourdonnais speelde overwegend de schaakopeningen Italiaans en het Koningsgambiet. Jevgeni Svesjnikov heeft een variant van het Siciliaans naar hem genoemd: de variante la Bourdonnais.

In de schaakdatabank Simbase staan 151 partijen,[2] die door Louis gespeeld zijn: hij won 79 partijen, verloor er 46 en speelde 26 keer remise. Het winstpercentage is 60.

Externe koppelingen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. volgens andere bronnen in 1797
  2. peildatum maart 2004

Noot[bewerken]