Louisa Adams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Louisa Adams
Louisa Adams.jpg
6de First Lady van de Verenigde Staten
Voorganger Elizabeth Kortright Monroe
Opvolger Emily Donelson
Geboren 12 februari 1775
Overleden 15 mei 1852
Echtgenoot John Quincy Adams
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Louisa Catherine Johnson Adams (Londen, 12 februari 1775Washington D.C., 15 mei 1852) was de echtgenote van Amerikaans president John Quincy Adams en de First Lady van het land tussen 1825 en 1829.

Ze werd in het Engelse Londen geboren als de dochter van Catherine Nuth en Joshua Johnson. Haar vader was van Maryland en werkte op het consulaat in Londen waar hij Catherine ontmoette. Elizabeth had ook nog een zus Caroline en een broer Thomas. Ze was de eerste First Lady die buiten de Verenigde Staten werd geboren. In 1794 ontmoette ze John Quincy Adams in Londen. In 1801 was ze voor het eerst in de Verenigde Staten. Haar schoonvader John Adams was inmiddels president van het land.

De volgende jaren leefde de familie verdeeld tussen hun familiehuis in Quincy, Massachusetts, hun huis in Boston en het politieke leven in Washington D.C..

In 1809 liet ze haar twee oudere zonen in Massachusetts op kostschool om met haar tweejarig zoontje Charles Francis en haar man naar het Russische keizerrijk te trekken waar Adams een tijd ging werken. De winters waren koud en de gezondheid van Louisa ging achteruit; in 1811 kregen ze een dochter die een jaar later stierf.

Voor internationale vredesonderhandelingen ging Adams in 1814 naar Gent en later naar Londen. Om zich bij haar man te kunnen voegen moest Louisa Adams een reis van veertig dagen maken door Europa. Nadat John Quincy voor president James Monroe ging werken, verhuisde de familie in 1817 naar Washington D.C waar Louisa bekend werd als uitstekende gastvrouw.

Nadat John Q. Adams president werd in 1825 trokken ze in het Witte Huis in.

Na de presidentiële ambtstermijn van haar man dacht Louisa dat ze voorgoed naar Massachusetts gingen maar in 1831 begon haar man aan een nieuwe carrière van zeventien jaar in het Huis van Afgevaardigden. In 1847 vierden ze hun gouden huwelijk, een fenomeen dat in die tijd vrij uitzonderlijk was.

Haar man stierf het volgende jaar in het Capitool; zijzelf stierf in 1852 in Washington. Ze werd naast haar man begraven in Quincy, Massachusetts waar ook haar schoonvader John en zijn vrouw Abigail Adams zijn begraven.