Louise Maria van Frankrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Prinses Louise Maria rond 1840.
Louise Maria met haar moeder Maria Carolina en haar broertje Hendrik

Louise Maria Theresia van Frankrijk, of ook Louise Marie Thérèse d’Artois (Élysée, Parijs (Frankrijk), 21 september 1819 — Palazzo Giustinian, Venetië (keizerrijk Oostenrijk), 1 februari 1864) was de oudste dochter van Karel Ferdinand van Berry, jongste zoon van de latere Franse koning Karel X en diens vrouw prinses Maria Carolina Ferdinande Louise van Bourbon-Sicilië, dochter van koning Frans I der Beide Siciliën. Haar jongere broer, Henri d'Artois, was koning van Frankrijk en Navarra van 2 tot 9 augustus 1830 en daarna tot zijn dood troonpretendent voor de Franse troon (1844-1883).

Op kasteel Frohsdorf trouwde Louise Maria op 10 november 1845 met Ferdinand Karel, later vooral bekend als Karel III, de hertog van Parma na 1849. Uit het huwelijk van Ferdinand Karel en Louise werden vier kinderen geboren:

Louise stierf op 1 februari 1864 op 44-jarige leeftijd in het Palazzo Giustinian te Venetië. Ze werd begraven in haar grootvaders crypte in het klooster van Castagnavizza in Goritz, Oostenrijk (nu Nova Gorica, Slovenië). Er liggen ook andere leden van de Franse koninklijke familie, zoals haar jongere broer Hendrik, haar tante Marie Thérèse Charlotte van Frankrijk, haar oom Lodewijk Anton van Bourbon en de in 1836 gestorven oud-koning Karel X.