Lousewies van der Laan

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lousewies van der Laan
Lousewies van der Laan in 2016
Algemene informatie
Volledige naam Louse Wies Sija Anne Lilly Berte van der Laan
Geboren 18 februari 1966
Partij D66
Titulatuur Mr.
Politieke functies
1999-2003 Lid Europees Parlement (delegatieleider)
2003-2006 Lid Tweede Kamer
2006 Fractievoorzitter
2006 Politiek leider (wnd.)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Louse Wies Sija Anne Lilly Berte (Lousewies) van der Laan (Rotterdam, 18 februari 1966) is een Nederlandse oud-politica voor Democraten 66 (D66). Voor deze politieke partij zat ze van 1999 tot 2003 in het Europees Parlement en van 30 januari 2003 tot 30 november 2006 in de Tweede Kamer; van 3 februari 2006 tot 23 november 2006 was ze tevens fractievoorzitter.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Laan is geboren in Nederland maar woonde vrijwel haar hele jeugd in het buitenland (Verenigde Staten, Duitsland en België). Op 18-jarige leeftijd vestigde zij zich definitief weer in Nederland. Hier begon ze een studie rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Leiden. In haar studententijd was zij actief lid van de L.V.V.S. Augustinus. Na het behalen van haar doctoraalexamen ging ze werken bij Europese organisaties. Haar eerste stageplaats in 1990 was bij Frans Andriessen, de vicepresident van de Europese Commissie.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1991 tot 1994 was Van der Laan medewerker bij de Europese Commissie voor milieuprojecten in voormalige Sovjetrepublieken. In 1995 was ze medewerker van de Europese bank voor ontwikkeling in Londen. Tussen 1995 en 1999 werkte ze als medewerker en later woordvoerder van de Nederlandse Eurocommissaris Hans van den Broek. In 1999 werd ze namens D66 gekozen tot lid van het Europees Parlement. In Nederland was ze al snel een van de bekendste Europese parlementsleden.

Nederlandse politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 maakte Lousewies van der Laan de overstap naar de landelijke politiek en werd lid van de Tweede Kamer namens D66. Op 3 februari 2006 nam zij de functie van fractievoorzitter over van Boris Dittrich, die was teruggetreden na een debat over uitzending van Nederlandse militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Hierdoor fungeerde ze in feite als tijdelijk partijleider tot ze op 24 juni 2006 als kandidaat-lijsttrekker het intern referendum verloor van Alexander Pechtold, die daarmee behalve lijsttrekker ook de nieuwe partijleider werd. Als kandidaat pleitte zij onder andere voor sluiting van fundamentalistische islamitische scholen. Pechtold achtte dat in strijd met het anti-discriminatiebeginsel. Op 29 juni 2006 viel het kabinet-Balkenende II mede door haar toedoen omdat de fractie zich niet langer kon vinden in het vreemdelingenbeleid van minister Rita Verdonk. Op 4 augustus 2006 maakte zij bekend zich voor de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 niet herkiesbaar te stellen.

Na de Nederlandse politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd Van der Laan voorzitter van United World Colleges Nederland, een internationale scholenorganisatie. In datzelfde jaar werd zij benoemd tot stafchef van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ook adviseerde ze landen in Azië, Afrika en Oost-Europa over mensenrechten en democratie. Ze is vicevoorzitter van de Europese federatie van liberale partijen. Per 22 oktober 2015 werd Van der Laan benoemd in de International Board van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), voor een periode van drie jaar. Per 1 oktober 2020 werd ze aangesteld als directeur van Transparency International Nederland (TI-NL).[1] In november 2021 werd bekendgemaakt dat ze voorzitter van de Consumentenbond werd.[2]

Personalia[bewerken | brontekst bewerken]

Lousewies van der Laan is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Ze trad op in de film Meat the Truth.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname, bekijk de oorspronkelijke versie of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)
Zie de categorie Lousewies van der Laan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
B.O. Dittrich
Partijleider
(waarnemend)
2006
Opvolger:
A. Pechtold