Loveless

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Loveless is een album van de Ierse muziekgroep My Bloody Valentine. Er werd aan gewerkt van 1989 tot het 4 november 1991, toen het uitkwam op het label Creation Records. Het album wordt door velen beschouwd als het magnum opus van de groep en het belangrijkste shoegaze album.

De opnamen voor het album kostten meer dan 300.000 euro, geld dat voornamelijk ging naar de productie zelf en de vier muziekvideo's die eruit voortkwamen. De hoge kosten werden Creation Records bijna fataal; het label ging niet veel later failliet.

Stijl[bewerken]

Het album werd grotendeels geschreven door Kevin Shields, die in stond voor de gitaarlijnen en de meeste tekst. Hij was ook verantwoordelijk voor het geluid van de gitaren, die onder een enorme laag distortion gemixt waren. De basgitaar was minder prominent aanwezig en de zang werd helemaal naar de achtergrond gemixt. De onderwerpen die worden bezongen zijn veelal moeilijk te verstaan, en gaan over liefde en seksualiteit.

De manier waarop de drums waren gemixt was speciaal, daar de drummer zijn arm had gebroken toen de opnames bezig waren, moest er immers veel met samples en eerder opgenomen live-materiaal gewerkt worden.

Ontvangst[bewerken]

Door de specifieke stijl van het album viel Loveless buiten elke categorie. Het was extremer qua sound dan enig ander shoegaze-album. Net daarom was het populairder bij de muziekjournalisten. Tot op de dag van vandaag wordt het door velen beschouwd als het belangrijkste album van het shoegazegenre. Het legde de lat echter hoog, te hoog voor navolgers, iets waar ook My Bloody Valentine zelf onder leed.

Nummers[bewerken]

 1. "Only Shallow" (Bilinda Butcher, Kevin Shield]) – 4:17
 2. "Loomer" (Butcher, Shields) – 2:38
 3. "Touched" (Colm O'Ciosoig) – 0:56
 4. "To Here Knows When" (Butcher, Shields) – 5:31
 5. "When You Sleep" (Shields) – 4:11
 6. "I Only Said" (Shields) – 5:34
 7. "Come in Alone" (Shields) – 3:58
 8. "Sometimes" (Shields) – 5:19
 9. "Blown a Wish" (Butcher, Shields) – 3:36
 10. "What You Want" (Shields) – 5:33
 11. "Soon" (Shields) – 6:58