Loyd Jowers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Loyd Jowers (20 november 1926 - 20 mei 2000) was een vermeende moordenaar van Martin Luther King. Loyd verklaarde zelf dat hij Martin had vermoord in opdracht van een maffiafiguur, maar de familie King geloofde hem niet en dacht dat Martin Luther King het slachtoffer was geworden van een samenzwering. Ook een groot onderzoek naar de moord op Martin Luther King wees uit dat Loyd Jowers de dader niet kon zijn.

Loyd Jowers was de eigenaar van een restaurant (Jim's Grill) bij het Lorraine Motel, waar in 1968 Martin Luther King werd vermoord. In december 1993 was Jowers te gast bij het Amerikaanse televisieprogramma Prime Time Live waar hij met details kwam over een vermeende samenzwering om King te vermoorden, waarbij de maffia en de Amerikaanse regering betrokken zouden zijn. Volgens Jowers was James Earl Ray, die voor de moord werd veroordeeld, niet meer dan een zondebok en was hij niet betrokken bij de moord. Jowers was van mening dat Earl Clark van de Memphis Police de fatale schoten loste.

In 1998 spande de familie van King een zaak aan tegen Jowers en "andere onbekende samenzweerders" in verband met de moord. Een jury in Memphis oordeelde op 8 december 1999 dat Jowers verantwoordelijk was en dat er bij de moord ook "onderdelen van de Amerikaanse overheid" betrokken waren.

De Justice Civil Rights Division van het Amerikaanse ministerie van Justitie begon op 26 augustus 1998 een onderzoek naar aanleiding van Jowers' beweringen. Dit onderzoek werd in juni 2000 afgerond en kon Jowers' aantijgingen niet onderbouwen. De maand ervoor was Jowers op 73-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De onderzoeksresultaten waren op dat moment al bekend.

Externe link[bewerken]