Lozoya (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lozoya
Lengte 91 km
Hoogte (bron) 2020 m
Hoogte (monding) 698 m
Verhang 0,01 m/km
Debiet 9,94 m³/s
Monding Rivier Jarama
Stroomgebied van de 1.265 km²
Stroomt door Vlag van Spanje Spanje
De Rio Lozoya in zijn vrij loop.
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Algen in de rivier

Lozoya (Spaans: Río Lozoya) is een rivier die door het centrum van Spanje stroomt. Hij ontspringt op grote hoogte in het Castiliaans scheidingsgebergte en stroomt door steile ravijnen om uit te monden in de Jarama, een belangrijke zijrivier van de Taag, de langste rivier op het Iberisch Schiereiland.

Water gebruik[bewerken | bron bewerken]

De loop van de Lozoya wordt beïnvloed door de aanleg van verschillende dammen en stuwmeren die voor bijna 50 procent zorgen voor het water van de metropool Madrid. In feite wordt 50 procent van de lengte van de rivier gebruikt als stuwmeer. Ander gebruik zoals bosbouw en landbouw hebben een minder grote impact.[1] Omdat de impact van al die kanalisering van de Lozoya zo groot is is de rivier nu gekenmerkt als "Human Modified Water Body (HMWB)" volgens het Europese Synthese Project.[2]

Foto's[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Bronnen[bewerken | bron bewerken]

  1. Eleftheria Kampa en Wenke Hansen, Zwaar bewerkte wateren : Synthese van 34 studies in Europa p. 20. Springer. Geraadpleegd op 26 november 2007.
  2. Eleftheria Kampa en Wenke Hansen, Zwaar bewerkte wateren : Synthese van 34 studies in Europa p.41. Springer. Geraadpleegd op 26 november 2007.

Externe link[bewerken | bron bewerken]