Lualaba (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lualaba
Provincie in Congo-Kinshasa Vlag van Congo-Kinshasa
Kaart van Lualaba
Coördinaten 10°43'ZB, 25°28'OL
Algemeen
Oppervlakte 121.308 km²
Inwoners
(dec 2005)
1.677.288[1]
(13,8 inw./km²)
Hoofdstad Kolwezi
Overig
Tijdzone +2[2]
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Lualaba is een provincie aan de zuidgrens van de Democratische Republiek Congo. Het gebied draagt de naam van de Lualaba, de grootste bronrivier van de Kongo. Lualaba heeft een oppervlakte van meer dan 121.000 vierkante kilometer en telde eind 2005 naar schatting 1,7 miljoen inwoners.[1] De provinciehoofdstad van Lualaba is Kolwezi.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het uiterste zuidoosten van Congo maakte in de koloniale periode nog geen deel uit van de Kongo Vrijstaat maar maakte deel uit van het koninkrijk Yeke. Toen bekend werd dat het gebied, Katanga, rijk aan delfstoffen was werd het aangehecht, maar met een aparte administratie. Toen de Belgische staat Congo op 1 september 1910 overnam werd Katanga geïntegreerd met de rest van Belgisch-Congo. Toch behield Katanga tot 1933 een grote autonomie. In dat jaar werd het grondgebied heringedeeld van vier in zes provincies. Daarbij kreeg Katanga de naam Elisabethstad en verkleinde het grondgebied. Na de onafhankelijkheid in 1960 werd Katanga een autonome provincie. Een maand later verklaarde die zich, met de steun van België, onafhankelijk van Congo. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg de terugtrekking van België uit Katanga en in 1963 veroverden VN-troepen het gebied waarna Katanga terug bij Congo werd aangehecht. In de periode 1971-1997 had Katanga de naam Shaba.

De constitutie van 2005 regelde een nieuwe indeling van Congo in 26 provincies. De voormalige provincie Katanga werd opgedeeld in vier provincies, waaronder Lualaba. De geplande datum was februari 2009, een datum die ruim werd overschreden. De provinciale herindeling ging uiteindelijk pas in juni 2015 in.

Grenzen[bewerken | brontekst bewerken]

Lualaba ligt aan de grens met twee buurlanden van Congo-Kinshasa:

Verder heeft Lualaba vier buurprovincies: