Luc Van Looy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luc Van Looy
Luc Van Looy en Augustine Kasujja
Bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een bisschop
Geboren 28 september 1941
Plaats Tielen
Wijdingen
Priester 12 september 1970
Bisschop 1 februari 2004
Kerkelijke loopbaan
1974-1984 verantwoordelijke voor de studentenpastoraal in het aartsbisdom Seoul
1984-1996 werkzaam in het generaal huis van de Salesianen van Don Bosco in Rome
1996-2004 vicaris-generaal van de Salesianen van Don Bosco in Rome
2004-2019 bisschop van Gent
2019-2020 apostolisch administrator van het bisdom Gent
Voorganger Arthur Luysterman
Opvolger Lode Van Hecke
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Luc Van Looy S.D.B. (Tielen, 28 september 1941) is een Belgische salesiaan en bisschop. Van 2004 tot 2019 was hij de 30ste bisschop van bisdom Gent.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Luc Van Looy is de zoon van August Van Looy en Margarita Gevers. Na het doorlopen van het basisonderwijs in zijn geboortedorp Tielen, en het secundair onderwijs in Turnhout en Hechtel, trad hij in 1961 in bij de congregatie van de Salesianen van Don Bosco. Hij studeerde eerst filosofie in Groot-Bijgaarden en vertrok daarna naar Korea. Daar kreeg hij een praktische pedagogische vorming en behaalde hij tegelijkertijd het licentiaatsdiploma muziek (specialisatie piano).

Vervolgens studeerde hij aan de KU Leuven theologie waar hij in 1972 promoveerde tot licentiaat in de missiologie. Ondertussen was hij op 12 september 1970 in Oud-Heverlee tot priester gewijd door mgr. Paul Constant Schoenmaekers.[1]

In Korea was hij eerst in het aartsbisdom Kwangju (Zuid-Korea) leraar moraal en godsdienst in het hoger secundair onderwijs en verantwoordelijke voor de studentenpastoraal. Daarna was hij tussen 1974 en 1984 verantwoordelijke voor de studentenpastoraal in het aartsbisdom Seoel, coördinator studentenpastoraal voor heel Oost-Azië, Provinciaal van de salesianen in Korea en voorzitter van de Hogere Oversten in Korea.

Vanaf 1984 tot zijn benoeming tot bisschop van Gent werkte Mgr. Van Looy in het generaal huis van de salesianen van Don Bosco in Rome. Hij werd lid van de Algemene Raad van de salesianen en verantwoordelijke voor de salesiaanse missies. In die laatste hoedanigheid bezocht hij missies in Afrika en Latijns-Amerika.[2] Daarna werd hij verantwoordelijk voor de salesiaanse jeugdpastoraal. Sinds 1996 was hij vicaris-generaal van de Algemeen Overste van de salesianen (eerst onder Juan Edmundo Vecchi, daarna onder Pascual Chavez) en verantwoordelijke voor de Salesiaanse Familie. Tegelijkertijd was hij sinds 1995 kerkelijk assistent bij de World Union of Catholic Teachers (W.U.C.T.).[3]

Bisschop[bewerken | brontekst bewerken]

Raam met het wapen van Mgr Van Looy, in de Sint-Baafskathedraal

Op 19 december 2003 werd Mgr. Van Looy door paus Johannes-Paulus II tot bisschop van Gent benoemd. Op 1 februari 2004 werd hij in de Sint-Baafskathedraal tot bisschop gewijd. Zijn bisschopsleuze luidt: "In Nomine Patris" (In de Naam van de Vader). Hij was 62 jaar. Op 28 september 2016 heeft hij, op zijn 75ste verjaardag, zijn ontslag aan paus Franciscus aangeboden. De paus verlengde zijn mandaat tot 28 september 2018 en aanvaardde daarna in december van dat jaar het ontslag van de bisschop.[4]

Bijkomende functies[bewerken | brontekst bewerken]

Namens de Belgische bisschoppen is Mgr. Van Looy bisschop-referent voor: Interdiocesane Commissie van het Kerkelijk Patrimonium (CRKC); Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad; Caritas Catholica Vlaanderen; Interdiocesane Raad voor het Apostolaat (IRA); Commissie Rechtvaardigheid en Vrede/Netwerk Caritas Solidariteit; Broederlijk Delen; Welzijnszorg; Het Kerkwerk Multicultureel Samenleven; Pax Christi Vlaanderen.

Op 29 maart 2014 werd Mgr. Van Looy door paus Franciscus benoemd tot lid van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven.

Op 21 mei 2014 werd Mgr. Van Looy tijdens het overleg van de verantwoordelijken van Caritas Europa in het Nederlandse Soesterberg verkozen tot voorzitter in opvolging van de Luxemburger Prof. Dr. Erny Gillen. Hij nam zijn voorzitterschap op in mei 2015. Sinds 6 juni 2015 is hij ook als lid van de raad van bestuur van Caritas Internationalis gecoöpteerd door paus Franciscus.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pasen, een nieuwe toekomst (vastenpreken 2004), Halewijn, 2004
  • God ziet in het donker (vastenpreken 2005), Halewijn, 2005
  • Binnenstebuiten, pleidooi voor een aansprekende kerk, Halewijn, 2005
  • Nog nooit heeft een mens zo gesproken (vastenpreken 2006), Halewijn, 2006
  • Alles begon met God, 2007
  • Netwerker van God voor de mensen (gesprekken met Mgr. Luc Van Looy, opgetekend door TERTIO-redacteur Emmanuel Van Lierde), Halewijn, 2017
  • In de Naam van de Vader (365 fragmenten uit homilieën en toespraken van de bisschop), Halewijn, 2018

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Luc Van Looy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.