Luc Winants (schaker)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Luc Winants (Watermaal-Bosvoorde, 1 januari 1963) is een Belgische schaker. Hij is een grootmeester.

Als zoon van dokter-schaker Henri Winants (zelf éénmaal nationaal kampioen) leert Luc Winants al snel de loop van de stukken. Lucs ouders waren gescheiden, zodat hij hen niet al te vaak zag. Bij een van de bezoeken aan zijn vader, vindt hij een boek met schoonheidspartijen en speelt er één na – hij is meteen “hooked”. Vader Winants vindt het niet slecht dat zoonlief ook een passie voor het schaken heeft en schrijft hem in in een Brusselse kring. Daar speelt hij ontelbare blitzpartijen tegen de iets oudere Daniël Pergericht. In zijn eerste jaar wordt hij al kampioen bij de kadetten. Latere (inter)nationale jeugdtornooien scherpen zijn speelsterkte verder aan; zo is hij deelnemer aan het WK jeugd in Kopenhagen in 1982, waar hij kennis maakt met de wereldtop van zijn generatie. Als hij 23 wordt, staat hij al eerste op de elolijsten van België.

Hij heeft midden jaren ’80 het geluk dat net dan Willem Hajenius de grote baas van SWIFT, Bessel Kok, kan overtuigen om het schaken te sponsoren, in navolging van OHRA-verzekeringen, dat in 1984 een meestertornooi in Brussel had georganiseerd. En zo worden er in de tweede helft van de jaren ’80 enkele grote internationale tornooien in Brussel gehouden. In 1985 mogen Luc en Michel Jadoul zich meten met de wereldtop in het Swift-tornooi. Een onverdeeld succes wordt het niet, maar de beide jonge spelers doen enorme ervaring op in het gezelschap van kleppers als Anatoli Karpov, Viktor Kortsjnoi, Eugenio Torre, Jan Timman, Anthony Miles, Oleg Romanishin, Ljubomir Ljubojevic, Alonso Zapata, John van der Wiel en Yasser Seirawan.

In juli 1986 verovert hij zijn eerste Belgische titel in Anderlecht met 10/12. In het toernooi van Oostende haalt hij later zijn tweede meesternorm (zijn eerste norm had hij gehaald op de Olympiades van Saloniki). Einde 1986 kent de FIDE hem de titel van IM toe. In 1987 was Luc simultaangever bij de KOSK te Oostende en in 2004 speelde hij mee in de Schaakolympiade te Calvia samen met Geert Van der Stricht, Arthur Abolianin en Bruno Laurent. In 1988 neemt hij deel aan het World Cup tornooi van Brussel; hij behaalt 2,5 punten en wordt laatste. Daartegenover staat zijn gedeelde tweede plaats in Dordrecht. In 1991 wordt hij FIDE-IGM, na normen in Oostende, Wijk aan Zee (B-tornooi) en het tornooi van Barcelona, dat hij dat jaar wint. In 2002 deelt hij de tweede plaats achter Rozentalis in Cappelle-la-Grande. Van 18 juni t/m 2 juli 2005 werd in Warschau het Europees kampioenschap schaken 2005 gespeeld dat met 10 punten uit 13 ronden gewonnen werd door de Roemeense grootmeester Liviu Dieter Nisipeanu. Luc behaalde 5,5 punten in dit toernooi. In 2015 bereikt hij zijn hoogste FIDE-rating: 2571.

Externe links[bewerken]