Lucas Achtschellinck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lucas Achtschellinck
Persoonsgegevens
Geboren 1626,
Brussel (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Zuidelijke Nederlanden
Overleden 1699,
Brussel (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Zuidelijke Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) barok
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Lucas Achtschellinck (Brussel, gedoopt 16 januari 1626 - aldaar, begraven 12 mei 1699) was een Brussels landschapschilder uit de baroktijd.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Achtschellinck werd op 26 oktober 1639 ingeschreven in de Brusselse schildersgilde als leerling van Peter van der Borcht. Men veronderstelt dat hij tussen 1639 en 1657 veel reisde daar hij pas in 1657 gildemeester werd.

Achtschellinck werd sterk beïnvloed door Jacques d'Arthois, een leerling uit de Rubensschool. Hij schilderde vooral grote boslandschappen voor kerken en kloosters. Deze landschappen werden door anderen verder afgewerkt met figuren en gebeurtenissen uit de Bijbel. Achtschellinck schilderde ook verscheidene landschappen in de schilderijen van Gaspar de Crayer. Hij vormde samen met Lodewijk de Vadder en Jacques d'Arthois de zogenaamde Zoniënwoudschilders, de leidende groep van Brusselse landschapschilders van dat moment. Hij werd de leraar van onder andere Theobald Michau.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van Achtschellinck zijn te bezichtigen in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel, in het Groeningemuseum in Brugge en in musea te Dresden en Berlijn.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina ADB:Achtschellinck,_Lucas op de Duitstalige Wikisource.