Lucht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met lucht wordt het gasmengsel bedoeld in de onderste lagen van de atmosfeer.

Samenstelling[bewerken]

De lucht op aarde bestaat voor ongeveer 78 vol.-% uit stikstofgas en 21 vol.-% uit zuurstofgas. Daarnaast (resterende 1 vol.-%) bevat lucht sporen van edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0,7 vol.-%), en koolzuurgas, dat ook in hoeveelheid sterk kan wisselen. In de buitenlucht was de hoeveelheid koolstofdioxide (of koolzuurgas) ongeveer 0,04 vol.-%, binnen een woning kan dit, als er gestookt of gekookt wordt, veel hoger zijn. Door hogere mondiale concentraties versterkt dit gas het broeikaseffect op aarde. Sinds de industriële revolutie is de concentratie toegenomen van ongeveer 0,03 vol.-% naar inmiddels meer dan 0,04 vol.-% (ongeveer 401 ppmv).

De samenstelling van de lucht varieert met de hoogte. Omdat stikstof (massagetal 14) minder weegt dan zuurstof (met massagetal 16) is er op grotere hoogte verhoudingsgewijs minder zuurstof aanwezig.

Droge lucht (die dus weinig waterdamp bevat) is een zeer goede warmte-isolator, en heeft ook een lage warmtecapaciteit. Daarom wordt droge lucht gebruikt in dubbel glas voor het isoleren van gebouwen.

Omgeven door droge lucht kan een mens dan ook de zeer hoge temperaturen in een sauna doorstaan. De persoon gaat weliswaar zeer sterk zweten, maar doordat het zweet in de droge, hete lucht snel verdampt, koelt de huid af, en wordt de persoon niet snel oververhit.

Luchtdruk[bewerken]

De druk van de lucht is op zeeniveau het hoogste. Hij bedraagt bij normaal weer 1013 hPa. Op grotere hoogte neemt de luchtdruk sterk af. De zuurstofbinding aan de hemoglobine wordt dan minder. Dat is ook de reden dat moderne vliegtuigen een drukcabine hebben.

Gecomprimeerde lucht in flessen wordt als ademlucht gebruikt door duikers en de brandweer. Met een reduceerventiel wordt de hoge luchtdruk uit de fles voor het inademen gereduceerd naar de heersende druk onder water respectievelijk de absolute druk (atmosferische druk + hydrostatische druk).

Dichtheid[bewerken]

De luchtdruk wordt veroorzaakt door het gewicht van de hoger gelegen luchtlagen. De dichtheid van droge lucht op zeeniveau bedraagt 1,293 kg/m3 (1 atmosfeer druk, bij 0°C). De dichtheid van de lucht neemt af met het stijgen van de hoogte, op 32 km hoogte bedraagt zij minder dan 1% van de dichtheid op zeeniveau. De dichtheid van lucht op de top van de Mount Everest (8845 m) bedraagt ca. 0,425 kg/m3.

De dichtheid van lucht is bij verschillende drukken te berekenen door benaderend de idealegaswet te gebruiken:

Met ρ = luchtdichtheid in kg/m³, met R = 8,314472 J mol−1 K−1 de gasconstante, P de luchtdruk in pascal, M de molaire massa in kg/mol en T de absolute temperatuur in kelvin.

Temperatuur[bewerken]

De temperatuur van de lucht kan door mensen zonder hulpmiddelen zoals een thermometer niet goed beoordeeld worden, omdat de gevoelstemperatuur sterk afhangt van de vochtigheidsgraad, maar vooral ook van de windsterkte.

Als boven de bodem de temperatuur van de lucht sterk varieert, kan er een luchtspiegeling of fata morgana ontstaan.

Natuurkundige eigenschappen[bewerken]

Molaire massa[bewerken]

Lucht heeft een theoretische molaire massa van 28,97 g/mol.[1]

Geluidssnelheid[bewerken]

De geluidssnelheid in lucht is afhankelijk van de luchttemperatuur en daarom ook van de hoogte waarop men zich bevindt. Op zeeniveau bedraagt de geluidsnelheid 340 m/s; naarmate men hoger komt neemt deze snelheid af en bedraagt op 10 km hoogte nog slechts 300 m/s.[2]

Denkbeelden over lucht[bewerken]

Van oudsher behoort lucht tot één van de vier elementen: aarde, water, vuur en lucht. Pas in 1770 werd door Carl Wilhelm Scheele ontdekt dat lucht uit meerdere gassen bestond. Henry Cavendish heeft de samenstelling van lucht zeer nauwkeurig bepaald.[1] Oorspronkelijk werd ook gedacht dat door de slagaderen van het lichaam lucht vervoerd werd in plaats van bloed. Als iemand overleden is, zijn de slagaders namelijk leeg. William Harvey ontdekte in 1628 de bloedsomloop.

Lucht in de taal[bewerken]

In de Nederlandse taal bestaat een groot aantal uitdrukkingen en gezegden met het woord "lucht" en "luchten". Soms heeft het woord dan de betekenis "geur", "reuk" of "ruiken", zoals in "ik kan hem niet luchten of zien".

1rightarrow blue.svg Zie ook het overzicht van uitdrukkingen en gezegden met "lucht" en het overzicht van spreekwoorden met "lucht"

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek