Luchtalarm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Installatie van een sirene op paal in Nederland
Installatie van een sirene op een flat in Nederland

Het luchtalarm is een geluidssignaal om de bevolking te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Voor dit alarmsysteem wordt vanouds een sirene gebruikt en daarom wordt het alarm ook wel "de sirene" genoemd.

Het luchtalarm is ooit ingevoerd om de bevolking te waarschuwen voor een luchtaanval, vandaar de naam.

Nederland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Waarschuwingsstelsel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland werd in 1993 besloten om het luchtalarmsysteem dat oorspronkelijk tijdens de Koude Oorlog was opgezet in het kader van de civiele verdediging te vervangen door een moderner systeem. Het principe bleef echter gelijk; sirenes die in een bepaald gebied de bevolking konden waarschuwen bij grote calamiteiten. Ook de maandelijkse testen, die aanvankelijk na de val van de muur in 1989 waren stopgezet werden hervat.

Verspreid over het hele land staan ongeveer 3800[1] sirenes die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer. Dit wordt het WAS (waarschuwings- en alarmeringssysteem) genoemd. De bevolking is van tevoren geïnstrueerd om in het geval dat de sirene gaat naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio of televisie aan te zetten. Op aangewezen calamiteitenzenders kan de overheid verdere aanwijzingen geven, bijvoorbeeld dat een gebied geëvacueerd wordt.

Het alarm wordt eens per maand getest, op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur, om te controleren of de sirene overal werkt en te horen is, maar ook om het alarmsysteem bij het publiek in het bewustzijn te houden. Vanaf 1997 werd de sirene slechts eenmaal per jaar landelijk luid getest (op de eerste woensdag van juni) en eens per maand stil. In 2000 gebeurde dit echter niet vanwege de vuurwerkramp in Enschede. Met ingang van september 2003 is de maandelijkse luide test weer ingevoerd om de bekendheid van het alarmsysteem te vergroten (ook al omdat het signaal minder luid en opvallend is dan dat van het oude BB-luchtalarm). Als de eerste maandag van de maand een nationale of religieuze feestdag is, wordt de test echter niet uitgevoerd, omdat dit op deze dagen niet gepast is. Zo was in 2013 de sirene niet te horen op 1 april (Tweede Paasdag), in 2014 niet op 5 mei (Bevrijdingsdag), en in 2018 niet op 2 april (2e Paasdag). In 2015 is de sirene twee maanden achter elkaar niet te horen geweest op de eerste maandag: op 6 april (Tweede Paasdag) en 4 mei (Nationale Dodenherdenking). Ook was in november 2015 het alarm in 2 steden niet te horen i.v.m angst van vluchtelingen.

In 2008 werd onderzocht of dove burgers per sms op hun mobiele telefoon gealarmeerd kunnen worden bij rampen.[2]

Op 4 februari 2013 werd een landelijke proef gehouden met een cell broadcasting-systeem NL-Alert. Daarbij ontving, volgens de technologie-website Tweakers.net, 12% het alarm, 22% had het ingesteld maar ontving het niet, 26% had het niet ingesteld en 40% had geen telefoon of provider die het ondersteunde.

Recente waarschuwingen[bewerken]

 • 27 november 2018 - Apeldoorn - Grote uitslaande brand bij bouwmarkt Karwei.
 • 15 november 2018 - Almere - Loos alarm door fout van meldkamer.
 • 7 augustus 2018 - Venlo - brand met vrijgekomen schadelijke stoffen, afkomstig uit zuurbaden.
 • 21 augustus 2017 - Rotterdam - Grote Brand bij Esso Oil industrie in het Botlekgebied.
 • 23 maart 2017 - Kapelle - Grote brand bij een fruitteeltbedrijf met veel rookontwikkeling.
 • 16 december 2016 - Roermond - Door een brand in een fabriekshal met veel rook is het luchtalarm af gegaan.
 • 9 november 2015 - Sittard - Geleen - Grote brand op industrieterrein Chemelot in opslagloods kunststof korrels.
 • 16 september 2015 - Vlaardingen - Vanwege een grote, uitslaande brand aan de Oosthavenkade. Door laaghangende bewolking bleef ook de rook laag hangen.
 • 10 september 2014 - Geertruidenberg - Vanwege een grote brand na een explosie bij de Amercentrale.
 • 11 augustus 2014 - Breda - Vanwege een grote brand.
 • 20 mei 2014 - Wintelre - Vanwege een grote brand, verspreid over vijf panden werd het luchtalarm ingezet om omwonenden te waarschuwen voor de rook.
 • 3 februari 2014 - Vlijmen e.o. - - Vanwege een grote brand bij Riant Verhuur, een bedrijf dat bouwmaterialen en feestartikelen verhuurt werd het luchtalarm ingezet.
 • 3 november 2013 - Arnhem - Een windhoos nadert het centrum van de stad en vormt direct gevaar voor winkelend publiek.
 • 4 juni 2013 - Oosterhout - Vanwege een grote brand bij een chemisch verpakkingsbedrijf werd het luchtalarm ingezet, omdat er gevaarlijke stoffen zouden zijn vrijgekomen.
 • 15 mei 2013 - Rijsenhout - Vanwege een uitslaande brand in een kerk werd het luchtalarm geactiveerd.
 • 28 augustus 2012 - Zuid - Limburg - Door een bedieningsfout ging het luchtalarm in heel Zuid - Limburg af.
 • 11 juni 2012 - De Lutte - Bij een brand in een restaurant is veel rook en asbest vrijgekomen. Om de omwonenden te waarschuwen is het luchtalarm ingezet.
 • 5 maart 2012 - Heerhugowaard - Bij een brand in een kassencomplex in Heerhugowaard is het luchtalarm afgegaan vanwege gevaarlijke stoffen die in de rook zaten.
 • 5 januari 2011 - Moerdijk - Bij een brand in een chemische fabriek in Moerdijk is er voor de zekerheid een luchtalarm afgegaan in Moerdijk en het zuidelijke deel van Dordrecht.
 • 21 juli 2010 - Bij een grote giftige brand in Valkenswaard bij Timco Plastics.
 • 6 november 2009 - Friesland - Het luchtalarm ging om 10:40 onnodig af in geheel Friesland doordat er een grote hoeveelheid salpeterzuur was vrijgekomen in Dronrijp.
 • 29 mei 2009 - Nieuwleusen - Bij een brand in een voormalige Union - fabriek ging het luchtalarm af in verband met het (mogelijk) vrijkomen van asbest.
 • 12 oktober 2007 - Heinenoord - Bij werkzaamheden ontstond een lek in een transportleiding waardoor etheenoxide of waterstof vrijkwam. Hiervoor werd het luchtalarm geactiveerd.
 • 2 oktober 2007 - Zeeland - Door een bedieningsfout ging het luchtalarm in heel Zeeland af.
 • 15 april 2007 - Helmond - Bij een grote brand op een schroothoop kwamen stoffen vrij die klachten konden veroorzaken aan ogen en het luchtwegenstelsel. De Helmonders negeerden dit alarm. Sommige sportverenigingen lieten zelfs wedstrijden doorgaan buiten met als gevolg, woede van de Helmondse Burgemeester Jacobs.
 • 8 maart 2007 - Oss/'s-Hertogenbosch - Door een bedieningsfout ging het luchtalarm in zowel Oss als in 's-Hertogenbosch af.
 • 22 augustus 2003 - Enschede - Nadat een grote brand was uitgebroken bij bandenfabrikant Vredestein ging in de nabije omgeving het luchtalarm af, omdat mogelijk gevaarlijke stoffen vrij konden komen. Dat bleek achteraf mee te vallen. Alleen in het Twentekanaal, waar de fabriek aan gelegen is, waren er chemische stoffen terechtgekomen, door de afvoer van het bluswater.
 • 7 mei 2003 - Slagharen - Er was brand uitgebroken in een uitgaanscentrum en het luchtalarm ging af daar er verspreiding van asbest gemeld was.
 • 16 januari 2003 - Vlaardingen - Na een implosie in een opslagtank in Rotterdam verspreidde zich een bijtend gas richting Vlaardingen.
 • 2 november 2002 - Naarden - Vanwege brand in een fabriek en gevaar voor verspreiding van asbest ging het luchtalarm af.
 • 20 augustus 2002 - Amersfoort - Vanwege een lekkende wagon in een goederentrein dicht bij het station van Amersfoort werd er alarm geslagen.
 • 6 maart 2002 - Schiedam/Vlaardingen - Na brand op een vissersschip in de haven van Vlaardingen loeiden sirenes.
 • 28 februari 1996 - Spijkenisse - Bij een brand bij het Rotterdamse CMI kwam een gifwolk vrij die in de richting van Spijkenisse dreef, waarna de sirene in werking werd gesteld. Bewoners moesten binnen blijven.

Toekomstplannen[bewerken]

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid had het voornemen om per 1 januari 2020 het luchtalarmsysteem uit te schakelen, waarna dit systeem ontmanteld zou worden. Het ministerie wilde vanaf dat moment de burgers alleen nog maar alarmeren via NL-Alert en de regionale omroepen.[3][4] Minister Ferdinand Grapperhaus heeft de Tweede Kamer laten weten dat die datum niet haalbaar is. Het uitstel is volgens de minister nodig omdat het versturen van een NL-Alert naar mobiele telefoons nog niet voldoende werkt in de grensstreek. Daarnaast wil een aantal veiligheidsregio's de sirenes 'overnemen', bijvoorbeeld in de buurt van de chemische industrie, en daar moeten nog afspraken over gemaakt worden.

België[bewerken]

In België worden de sirenes elk trimester getest. Op de eerste donderdag van elke trimester worden de sirenes getest tijdens een proefalarm. Het testen vindt plaats tussen 11.45 en 13.15 uur. De werking van de sirenes wordt herhaalde keren getest. Na ieder signaal wordt via de aanwezige luidsprekers de tekst ‘proefsignaal’ uitgesproken. Ook worden dagelijks twee stille testen uitgevoerd, die niet hoorbaar zijn voor het menselijke gehoor.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]