Luchtbrug (luchtvaart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een luchtbrug is in de luchtvaart een transportoperatie bestaande uit verschillende vluchten van vliegtuigen of helikopters voor het transporteren van personen en goederen naar gebieden die door politieke, militaire of ramptechnische redenen niet toegankelijk zijn via land of zee. Hierbij kan men denken aan een gebied dat belegerd wordt door vijandelijke troepen of een gebied dat is geblokkeerd ten gevolge van aardverschuivingen na een aardbeving.

Voorbeelden[bewerken]

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd net na de mislukte staatsgreep van 1936 door Duitse en Italiaanse vliegtuigen een luchtbrug verwezenlijkt tussen Spaans-Marokko en het Iberisch Schiereiland om nationalistische troepen en hun voertuigen te vervoeren. Zeeverkeer werd onmogelijk gemaakt door de republikeinse vloot.

De Berlijnse luchtbrug werd ingesteld in 1948 toen West-Berlijn (waar de Amerikaanse, Franse en Britse troepen gelegerd waren) werd geblokkeerd door de Sovjet-Unie. West-Berlijn werd geheel omringd door de zone in Duitsland waar de troepen van de Sovjet-Unie waren gelegerd. Er waren ongeveer 278.000 vluchten tijdens deze luchtbrug.