Aéroport de Paris-Le Bourget

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Luchthaven Le Bourget)
Ga naar: navigatie, zoeken
Le Bourget
Tarmac de l'aéroport du Bourget à Paris.jpg
IATA: LBG ICAO: LFPB
Algemene informatie
Opgericht 1914
Type Publiek
Plaats Parijs
Hoogte 66m
Coördinaten 48° 58′ NB, 02° 26′ OL
Locatie in Frankrijk
Aéroport de Paris-Le Bourget
Aéroport de Paris-Le Bourget
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
03/21 2665 m Asfalt
07/25 3000 m Beton
09/27 1845 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De luchthaven Le Bourget (Frans: Aéroport de Paris-Le Bourget) is na de luchthaven Charles de Gaulle en de luchthaven Orly de derde luchthaven van Parijs. Le Bourget ligt 6,5 km ten noordoosten van Parijs in het departement Seine-Saint-Denis en heeft drie startbanen. De ICAO-code is LFPB en de IATA-code is LBG.

De luchthaven is eind 1914 ontstaan toen de Franse regering braakliggende gronden opeiste om ze als startbaan te gebruiken ten behoeve van de oorlog.

Op dit vliegveld landde Charles Lindbergh op 21 mei 1927 met zijn legendarische Spirit of St. Louis, nadat hij een dag eerder vanuit New York vertrokken was en voor het eerst de oceaan in 33 ½ uur overstak.

Op het terrein is ook het oudste luchtvaartmuseum ter wereld gevestigd; het Musée de l’Air et de l’Espace. In dit museum is de eerste Concorde tentoongesteld.

Salon International de l'Aéronautique et de l'Espace[bewerken]

Tweejaarlijks vindt op de luchthaven Le Bourget het Salon International de l'aéronautique en de l'espace (SIAE) plaats. In de volkmond wordt meestel gesproken over het Salon du Bourget of de Paris Air Show. Dit event is in de eerste plaats een handelsbeurs en geen klassieke airshow. Het wordt om de twee jaar gehouden (onpare jaren), afwisselend met de Farnborough Air Show in Engeland, en het Luchtvaartsalon (ILA) in Berlijn, Duitsland. Het is de een van de belangrijkste handelsbeurzen voor lucht- en ruimtevaart. Fabrikanten tonen er vaak hun nieuwste modellen aan het publiek. De beurs duurt 7 dagen waarvan 4 voor professionele bezoekers en 3 voor het grote publiek.

In 2017 was de eén van de publiekstrekkers de Amerikaanse F-35 Lightning II. Airbus stelde er de nieuwe A-380 Plus voor.