Luchthaven Melilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
18-03-2023
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Computervertaling met her en der slechte of soms onbegrijpelijke zinsnedes.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Luchthaven Melilla
Aeropuerto de Melilla
Logo
Luchthaven Melilla
IATA: MLN ICAO: GEML
Algemene informatie
Opgericht omstreeks 1969
Type Publiek
Eigenaar AENA
Plaats Melilla, Vlag van Spanje Spanje
Hoogte 156 ft
Coördinaten 35° 17′ NB, 2° 57′ WL
Website Aena - Luchthaven Melilla
Locatie in Spanje
Luchthaven Melilla (Spanje)
Luchthaven Melilla
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Melilla (Spaans: Aeropuerto de Melilla) is de luchthaven van de Spaanse stad Melilla.

Het heeft de capaciteit om tot 500.000 passagiers te vervoeren en het jaarlijkse gemiddelde aantal passagiers ligt rond de 400.000.[1]

Dit zijn de volgende afstanden die zijn aangegeven voor de baan van 1.433 m door de koppen 15 en 33:

Aanduiding TORA (m) ASDA (m) TODA (m) ALD (m)
15 1.433 1.433 1.433 1.198
33 1.371 1.371 1.371 1.371
 • TORA = Startrun beschikbaar
 • ASDA = Beschikbare stopversnellingsafstand
 • TODA = Startafstand beschikbaar
 • LDA = beschikbare landingsafstand

De luchthaven veranderde op 23 februari 2023 in categorie 3C na de aankondiging door Aena dat het gebruik van straalvliegtuigen zoals de CRJ-200 is toegestaan, Embraer 170, Embraer 195, Bae 146, Airbus A220, Airbus A318, Airbus A319, Airbus A320, Airbus A320neo en Boeing 737, allemaal gestraft wat betreft het laadvermogen (passagier en bagage) en de afstand vanwaar ze zouden aankomen. Het is noodzakelijk om de landingsbaan met 270 meter naar het zuiden en nog eens 350 meter naar het noorden te verlengen, wat handig is om deze straalvliegtuigen zonder boete te laten opereren.

De geopolitieke situatie van de stad betekent dat de nadering van het vliegtuig 'op een gebogen manier' moet gebeuren, om het Marokkaanse luchtruim niet binnen te dringen en vandaar de moeilijkheid om het Instrument Landing System (ILS) van begeleiding in een rechte lijn die werkt op de meeste luchthavens ter wereld. De huidige radiohulpmiddelen (VOR/DME en NDB) bevinden zich op Melilla-bodem, maar ze voorkomen niet dat de stad wordt afgesneden op dagen met laaghangende bewolking op 700/800 voet. Een offset locator of RNAV (satelliet) naderingssysteem zou luchthavenoperaties bij ongunstige weersomstandigheden mogelijk maken.[2]

De luchthaven van Melilla ligt, ondanks het lage verkeer, naast de Marokkaanse grens en aangezien er geen overeenkomst is met Marokko, moeten vliegtuigen tijdens het opstijgen en landen moeilijke manoeuvres uitvoeren om te voorkomen dat ze vanuit Marokko het luchtruim binnenkomen. Toch is er geen reden tot bezorgdheid, aangezien er tot nu toe geen problemen zijn opgetreden.

Openingsuren[bewerken | brontekst bewerken]

De uren van luchtoperaties zijn tussen 8.00 en 18.30 uur in de winter en tussen 7.45 en 20.30 uur in de zomer.[3]

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Melilla's klimaat is een Csa-type mediterraan klimaat volgens de klimaatclassificatie van Köppen, hoewel het in de periode 1981-2010 dicht bij de grens tussen semi-aride en niet-semi-aride klimaten ligt. Het is een gematigd klimaat, met wind uit het westen en oosten, soms ook wind uit de Sahara. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 19 °C. De winters zijn mild met een gemiddelde temperatuur van iets meer dan 13 °C in januari en de zomers zijn warm met een gemiddelde temperatuur van 26 °C in augustus. In augustus, de heetste zomermaand, ligt het gemiddelde maximum iets onder de 30 °C, maar het minimum ligt boven de 22 °C. De jaarlijkse neerslag is iets minder dan 400 mm. De meest intense regenbuien zijn geconcentreerd in de winter-, lente- en herfstmaanden, terwijl de zomer een zeer droog seizoen is, met een gemiddelde in juli dat nauwelijks de 1 mm neerslag haalt. De jaarlijkse zonne-uren zijn erg hoog, ongeveer 2600 uur.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

20e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Spantax De Havilland Canada DHC-7 verbindt Melilla met Málaga en Almería in de jaren 70
Aviaco Fokker 27 verbindt Melilla met Málaga en Almería in de jaren 80
Binter Mediterraneo CASA CN-235-100 verbond Melilla met Málaga, Almería, Valencia en Madrid in de jaren 90
PauknAir BAe 146 verbindt Melilla met Málaga, Madrid, Almería, Barcelona, Palma de Mallorca Santiago de Compostela en Santander eind jaren 90

De luchthaven werd op 31 juli 1969 ingehuldigd door de minister van Luchtvaart, José Lacalle Larraga, om definitief de luchthaven van Tauima te vervangen, een stad gelegen in het oude Spaanse protectoraat in Marokko. Aanvankelijk was het een baan van 730 meter lang en 45 meter breed.[4]

Hij begon erop te werken, Spantax met een De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter, en later met een De Havilland Canada DHC-7.

In 1980 werd Spantax vervangen door Aviaco, destijds een dochteronderneming van Iberia, die een Fokker F27 zou gebruiken.

In 1992 zou Binter Mediterráneo toetreden, ook een dochteronderneming van Iberia, die opereerde met CN-235, en die later Aviaco zou vervangen. Het verbond de stad Melilla met Málaga, Almería, Valencia en, in het laatste jaar, met Madrid.

In 1995 kwam PauknAir in dienst, die opereerde met BAe 146 en waarmee Iberia's monopolie op vluchten vanaf Melilla werd verbroken. Het slaagde erin om de stad te verbinden met 7 nationale luchthavens: Málaga, Madrid, Almería, Barcelona, Palma de Mallorca en het was de eerste keer dat het verbond de stad Melilla met Santiago de Compostela en Santander. Deze luchtvaartmaatschappij zou haar activiteiten stopzetten in 1998.

21e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Air Nostrum Fokker 50 verbindt Melilla met Málaga, Almería, Valencia en Madrid aan het begin van het jaar 2000
Air Nostrum Dash 8 verbond Melilla met Málaga, Almería, Granada, Valencia en Madrid aan het begin van het jaar 2000
Helitt Líneas Aereas ATR die Melilla verbond met Málaga, Madrid en Barcelona in 2012
Melilla Airlines vliegtuig landt op de luchthaven. Op weg naar de route Málaga-Melilla in 2013

Definitief, in 2001, heeft Air Nostrum Binter Mediterráneo overgenomen, waarmee het het monopolie behoudt van de routes van Melilla: Málaga, Almería, Valencia en Madrid.

In februari 2005 werden de uitbreidingswerken van de landingsbaan voltooid, van 1.344 meter naar 1.433 meter.

Begin 2009 voerde Air Europa tests uit met de Embraer 190/195 in de LGW-simulator om ze aan de burgerluchtvaart te presenteren om de bijbehorende vergunningen, maakte naderingen met maximaal landingsgewicht, op beide banen, in alle weersomstandigheden, met motorstoring, enz. Ze testten ook starts met verschillende klepinstellingen en gewichten, en afgebroken starts. Er werd vastgesteld dat het vliegtuig perfect landde bij het maximale landingsgewicht, en om op te stijgen werden tabellen verkregen van het technische bureau met de maximaal toegestane gewichten voor elke bestemming. In gevallen als Madrid-Melilla moest het aantal passagiers worden beperkt tot 110. In de Melilla-Madrid, Málaga-Melilla en Melilla-Malaga; er was geen beperking. Het bedrijf kon ten slotte niet opereren in Melilla omdat de classificatie van de luchthaven, categorie 2C, de exploitatie van de Embraer 195, categorie 3C.[5]

Aan het begin van 2011 kondigde Airmel aan dat het vanuit Melilla zou gaan opereren met een ATR 42-300, maar het is nooit begonnen vanwege het gebrek aan inzet van de luchtvaartmaatschappij om door te gaan met de beginnende luchtvaartmaatschappij.

Op 21 november begon 2011 Helitt Líneas Aéreas operaties met de inaugurele route Málaga-Melilla; een week later begon de lijn Melilla-Barcelona te werken en op 2 december de route Melilla-Madrid, allemaal met dagelijkse vluchten; dat opnieuw brak met het monopolie van Air Nostrum op operaties van en met Melilla. Op 25 januari 2013 stopte het tijdelijk met het aanbieden van commerciële vluchten.[6]

Datzelfde jaar begon Ryjet haar activiteiten met Málaga-Melilla, en stopte haar activiteiten in 2012.

Begin 2013 gingen er geruchten dat Air Europa vanuit Melilla wilde opereren, dit keer met een van zijn ATR 72-500, geruchten die niet zijn uitgekomen.

Op 16 april begon 2013 Melilla Airlines met de inaugurele route Málaga-Melilla, met regionale vluchten met Malaga, maanden later met Luchthaven Badajoz, hoewel de verbindingen met Badajoz leverden geen resultaat op, de bezetting van de route naar de Costa del Sol was goed. Anderhalf jaar later stopte het met opereren.[7]

Op 21 juli bevestigde 2014 Air Europa de eerdere geruchten, deed een stap voorwaarts en besloot om operaties te starten met de inaugurele route Málaga-Melilla met een eerste vlucht van ongeveer 90% bezetting.[8]

Aan het einde van het jaar 2016 kondigde Iberia de annulering aan van de routes met Almería en Granada, een feit dat begin januari 2017 werkelijkheid werd, aangezien er een opmerkelijke aanpassing was van zijn nationale routes in het algemeen en haar structuur als luchtvaartmaatschappij.

Gedurende het jaar 2018 worden de procedures voor, onder druk van de regering van de autonome stad zelf en haar burgers, gezien de wijdverspreide frustratie en het ongemak met het opheffen van de lijnen met Granada en Almería, geïnitieerd, uitgewerkt en geformaliseerd Maak na meer dan twintig jaar met dagelijkse en wekelijkse vluchten de lijnen met Almería, Granada en Sevilla een Openbare Dienstplicht (OSP). Deze gegevens betekenen de hervatting van de diensten met Granada en Almería, en de nieuwe dienst met Sevilla, die allemaal gepland zijn voor eind 2018 en begin 2019.[9]

Op 30 november begon 2018 Hélity met de inaugurele route Ceuta-Melilla met een eerste vlucht van een AgustaWestland AW139. In januari 2020 schorst de lijn met Melilla. De reden is dat Melilla meldde dat helikopteroperaties op de luchthaven van Melilla alleen van zonsopgang tot zonsondergang konden worden uitgevoerd.

Slechts een jaar later, op 30 november, kondigde 2019 Aena de verandering van categorie aan van 2C naar 3C in maart 2021. Toen was er er werd gesproken over het tweede semester van 2022. Toen werd de exacte datum gegeven: 30 november 2022 en nu stelt de regeringsafgevaardigde het uit binnen een termijn van maximaal twee maanden, wat een nieuwe limiet zou plaatsen in maart van dit jaar. De luchthaven verandert op 23 februari 2023 in categorie 3C.[10]

In januari 2022 schort Air Europa de lijn met Melilla op, de reden is dat het zijn ATR 72 op de Canarische Eilanden zal gebruiken. Het bedrijf heeft interesse getoond om de stad met het schiereiland te blijven verbinden als de classificatie van de luchthaven verandert of als de landingsbaan wordt uitgebreid en grotere vliegtuigen zoals de Embraer 195 van zijn vloot kunnen landen.[11]

Melilla Airport sloot 2022 af als het drukste jaar in zijn geschiedenis, 447.450 reizigers, grenzend aan de capaciteitslimiet van 500.000 passagiers/jaar.[12]

Begin 2023 stelde de Roemeense luchtvaartmaatschappij AirConnect een connectiviteitsplan voor Melilla voor met Málaga, Madrid en andere Europese steden zoals Porto, Lissabon en Faro.

Uitbreiding van de landingsbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was het een landingsbaan van 730 meter lang en 45 meter breed.

Op 2004 zijn de uitbreidingswerken van de start- en landingsbaan voltooid, van 1.344 meter naar 1.433 meter. De huidige afmetingen van de baan beperken operaties tot het ATR-model.

De noordelijke orografie van Melilla betekent dat de drempel van baan 15 (noord) met 235 meter wordt verplaatst, wat resulteert in een beschikbare landingsafstand van slechts 1.198 meter. Merk op dat in het zuiden de landingsafstand vanaf Melilla groter is: 1.371 meter.

Met de huidige afmetingen van de luchthaven van Melilla (slechts voor één hoofd), zouden luchtvaartmaatschappijen kunnen gaan vliegen met vliegtuigen van tussen de 110 en 180 stoelen, zoals de EMB195; Airbus 220; Airbus 318/319/320; Boeing737. Voor de andere zeer gestraft. De lokale orografie zorgt ervoor dat die drempel wordt verschoven door het noorden, wat de betalingslast (passagier en bagage) en de afstand van waaruit deze zou worden bereikt, sterk benadeelt. Dit laatste punt is erg belangrijk om Midden-Europa te kunnen bereiken, vooral in het geval van door beide hoofden opgegeven startafstanden.

Met de verandering van categorie naar 3C en aanpassing van de nadering naar type C, kunnen bedrijven vliegen met vliegtuigen zoals de A320 en de Boeing737 met de huidige afmetingen in Melilla, maar worden ze bestraft, richting het zuiden en nog eens 350 m., nuttig naar het noorden.

Met de komst van meer operators en concurrentie in routes en prijzen wordt de kwaliteit van de passage verbeterd en is het nog gerechtvaardigder om, indien mogelijk, de landingsbaan te verbreden.

Ondanks de toename van passagiers en de vraag naar uitbreiding van de landingsbaan of de aanpassing ervan aan andere vliegtuigmodellen met een grotere capaciteit, is dit niet uitgevoerd door Aena, waardoor het voor andere luchtvaartmaatschappijen onmogelijk is om aan te komen of nieuwe routes.

Voorstel voor een nieuwe luchthaven[bewerken | brontekst bewerken]

De lokale partij Coalición por Melilla heeft voorgesteld om naast de haven van Melilla een nieuwe internationale luchthaven aan te leggen op land dat is gewonnen uit de zee. Het voorstel zou een sterke toename van de luchthavencapaciteit van de stad impliceren, waardoor het de facto het achterland van de naburige Marokkaanse regio zou worden. Evenzo zou het stedelijk gebruik mogelijk maken van het huidige land dat door de luchthaven wordt ingenomen. In kritiek op het idee is aangevoerd dat zowel de bouw als het beheer van deze voorgestelde luchthaven technisch zeer gecompliceerd zou zijn. Het voorstel is besproken in de Senaat van Spanje dankzij de steun van de Valenciaanse partij Compromís en haar senator Carles Mulet.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Terminal[bewerken | brontekst bewerken]

De terminal heeft in totaal 6 incheckbalies, 3 gates en 2 bagagecarrousels. Naast een veiligheids- en paspoortcontrolekamer en een toeristisch informatiepunt in de aankomsthal, heeft het ook een ondersteuningskantoor voor passagiers, gebruikers en klanten, dat verantwoordelijk is voor het verwerken van suggesties van passagiers over diensten en luchthavenfaciliteiten. Het heeft ook Aena Aeropuertos-claimformulieren.

Diensten[bewerken | brontekst bewerken]

Verloren bagage:[13]

 • Air Nostrum Telefoon: 901 111 342

Diensten voor gezinnen:

 • Kinderkamer

Veiligheidstroepen:

 • Cuerpo Nacional de Policía
 • Guardia Civil

Luchthaven informatie:

 • Vragen en suggesties

Autoverhuur:

 • OK Rent a Car Telefoon: 902 360 636

Verkoopautomaat:

Winkels en restaurants:

 • Luchthavencafetaria
 • Modi's koffie
 • Luchthavenwinkel

Assistentiedienst Zonder Barrières:

 • Ontmoetingsplaatsen verbonden aan de bijstandsdienst voor personen met beperkte mobiliteit of handicap.

Luchthaven Wi-Fi-verbinding:

 • De luchthaventerminal is uitgerust met een gratis Wi-Fi-netwerk (gedurende de eerste 15 minuten) en er is een premium betalingsoptie om die tijd naar wens van de gebruiker te verlengen.

Extra faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Parkeren:
  • P1 - Algemeen: 311 plaatsen.

Vliegveld[bewerken | brontekst bewerken]

 • Verkeerstoren
 • Baan 15/33: 1.433 m
 • Perron: 6 parkeerplaatsen.
 • Helikopterplatform: 1 parkeerplaats
 • Brandweerkazerne

Bestemmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Momenteel is er slechts één luchtvaartmaatschappij, Iberia Regional/Air Nostrum, die commerciële passagiersvluchten naar de luchthaven van Melilla uitvoert.[14][15]

Steden Luchthavennaam luchtvaartmaatschappijen Vliegtuigen
Vlag van Spanje Spanje
Almería Luchthaven Almería Air Nostrum ATR 72-600
Barcelona Luchthaven Josep Tarradellas Barcelona-El Prat Air Nostrum ATR 72-600
Granada Luchthaven Granada Air Nostrum ATR 72-600
Gran Canaria Luchthaven Gran Canaria Air Nostrum (Seizoensgebonden) ATR 72-600
Madrid Luchthaven Madrid-Barajas Air Nostrum ATR 72-600
Malaga Luchthaven Malaga Air Nostrum ATR 72-600
Palma de Mallorca Luchthaven Palma de Mallorca Air Nostrum (Seizoensgebonden) ATR 72-600
Sevilla Luchthaven Sevilla-San Pablo Air Nostrum ATR 72-600

Opererende luchtvaartmaatschappijen[bewerken | brontekst bewerken]

Maatschappij Symbool Land van oorsprong
Air Nostrum YW Vlag van Spanje Spanje
Air Europa UX Vlag van Spanje Spanje

Passagiersaantallen en aantal vliegtuigbewegingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie bron Wikidata query.


Jaar Passagiers Vliegtuigbewegingen Vracht (ton)
2000 263.751 8.916 650
2001 229.806 8.707 587
2002 211.966 8.013 546
2003 223.437 9.017 479
2004 245.102 9.098 387
2005 271.589 9.296 323
2006 313.543 10.696 431
2007 339.244 11.146 434
2008 314.643 10.959 386
2009 293.695 9.245 350
2010 292.608 8.935 340
2011 286.701 9.119 265
2012 315.850 9.922 235
2013 289.551 7.893 164
2014 319.603 8.873 136
2015 317.806 8.409 136
2016 330.116 8.535 141
2017 324.366 7.956 134
2018 348.121 8.085 127
2019 434.660 9.768 134
2020 195.636 5.158 32
2021 332.446 7.828 9
2022 447.450 9.772 22
Bron: Aena Statistieken

In 2019 werd een totaal passagiersrecord verbroken (434.660). Het huidige record stamt uit 2022 met 447.450 passagiers (bijna de limiet van de luchthaven van 500.000).

Militair gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Melilla Airport wordt vaak gebruikt door de Spaanse luchtmacht als vertrek- en aankomstluchthaven voor soldaten die zijn toegewezen aan missies die worden uitgevoerd door het Spaanse Strijdkrachten in het buitenland.

Navigatie[bewerken | brontekst bewerken]

De luchthaven biedt de volgende navigatiehulpmiddelen: VOR – DME – NDB

PAPI lampen zijn beschikbaar voor kopakkerlandingen 33

Bereikbaarheid en openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Auto[bewerken | brontekst bewerken]

De toegang over de weg is vanaf de ML-204, vanuit het stadscentrum, die ook aansluit op de ringweg ML-300.

Taxi[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een taxistandplaats nabij de aankomsthal. Taxi's vervoeren slechts 4 personen per auto. Het tarief varieert afhankelijk van de route en het tijdstip van de reis, dit zijn enkele voorbeelden:[16]

Naar de Nationale Parador, € 7

Naar het stadscentrum € 6,5

Naar de stranden, €6

Zaterdag en zondag € 1 extra per enkele reis.

Melilla VTC[bewerken | brontekst bewerken]

De luchthaven van Melilla heeft ook een VTC-service die actief is in de stad.

Ongevallen en incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 1944 maakte een Ju-52 vliegtuig van Iberia een noodlanding op een vlakte in Cabo de Tres Forcas. Er waren geen persoonlijke tegenslagen te betreuren. Merkwaardig genoeg werd de romp van dat vliegtuig gebruikt als troon voor de Virgen de la Esperanza (Málaga).
 • Op 6 maart 1980 stortte een Spantax de Havilland Canada DHC-7 neer tijdens een poging te landen op het vliegveld. Gelukkig waren er geen persoonlijke tegenslagen te betreuren.
 • Op 20 november 1984 moest een klein vliegtuig van de National School of Aeronautics van Salamanca een noodlanding maken in de Alboranzee, na opgestegen te zijn vanuit Melilla. Er waren geen persoonlijke tegenslagen te betreuren.
 • Op 25 september 1998 stortte PauknAir-vlucht 4101 neer op een berg bij Cape Three Forks terwijl hij probeerde te landen op het vliegveld. 38 mensen stierven wier begrafenis werd bijgewoond door mevrouw Elena de Borbón en de heer Jaime de Marichalar, naast alle sociale en politieke instellingen van de stad.
 • Op 29 augustus 2001 vertrok Binter Mediterráneo-vlucht 8261 vroeg in de ochtend van Melilla naar Málaga, waar hij, vlakbij het vliegveld, neerstortte op een weg ernaast. Drie passagiers (twee Spaanse en een Franse) en de piloot stierven.
 • Op 17 januari 2003 slipte een Air Nostrum Fokker 50 tijdens de landing van de landingsbaan.
 • Op 28 december 2010 kreeg een passagiersvliegtuig van Iberia dat op de route Almería-Melilla vloog tijdens de start een motorstoring. Het vliegtuig keerde terug naar Luchthaven Almería en de gebeurtenis werd onderzocht door Air Nostrum en men stelde vast dat het een technische storing was.