Aeroporto Humberto Delgado

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Luchthaven Portela)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luchthaven Lissabon
Aeroporto Humberto Delgado / Aeroporto de Lisboa
Logo
Aeroporto Humberto Delgado
IATA: LIS ICAO: LPPT
Algemene informatie
Opgericht 15 oktober 1942
Type publiek
Eigenaar Aeroportos de Portugal
Plaats Lissabon
Hoogte 114 m
Coördinaten 38° 46′ NB, 009° 8′ WL
Locatie in Portugal
Aeroporto Humberto Delgado (Portugal)
Aeroporto Humberto Delgado
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
03/21 3805 m Asfalt
17/35 2400 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Lissabon (Portugees: Aeroporto Humberto Delgado of Aeroporto de Lisboa) (IATA: LIS, ICAO: LPPT), ligt middenin Lissabon, de hoofdstad van Portugal en dankte zijn vroegere naam Aeroporto da Portela aan het nabijgelegen freguesia (deelgemeente) Portela (ook bekend als Portela de Sacavém).

De luchthaven is de belangrijkste internationale luchthaven voor Portugal, en een geliefde Europese hub. Het is een van de grootste luchthavens van Zuid-Europa met twee grote startbanen, allebei geschikt voor de Boeing 747. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een neutraal vliegveld voor zowel Duitse als Britse luchtvaartmaatschappijen. In 2006 handelde de luchthaven meer dan 12 miljoen passagiers en zo'n 81000 ton luchtvracht af. De luchthaven is de belangrijkste hub voor TAP Portugal.

De luchthaven werd geopend op 15 oktober 1942 met 4 startbanen, allemaal 1 km lang. Sinds 1962 heeft het vliegveld nog twee startbanen, een van 3.805 m en een van 2400 m. Het vliegveld heeft sinds 2007 twee terminals voor de burgerluchtvaart, die verbonden zijn door een pendelbus, en een terminal voor militaire luchtvaart, onder de Portugezen beter bekend als de luchthaven van Figo Maduro. In 2009 handelde het vliegveld dagelijks 55.282 passagiers af en in 2010 en 2011 werden er respectievelijk 14 en 14,7 miljoen passagiers afgehandeld.

Het vliegveld is nu helemaal omgeven door de stad, als een van de weinige in Europa. Er is dan ook een plan om een nieuw internationaal vliegveld te bouwen. Aanvankelijk was het plan deze bij Ota te bouwen, maar later is alsnog besloten de nieuwe luchthaven naar Alcochete te verplaatsen.

De luchthaven kent twee terminals, 1 en 2. Terminal 1 is de grootste, en alle inkomende vluchten komen aan op terminal 1. Terminal 2 is een kleinere terminal, gelegen op een afstand van ongeveer 1 kilometer ten zuiden van terminal 1. Vluchten van enkele budgetmaatschappijen zoals Transavia vertrekken van terminal 2. Er rijden shuttlebussen tussen de twee terminals.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat de luchthaven Portela in gebruik werd genomen, werd Lissabon bediend door een ouderwets vliegveld met de naam Campo Internacional de Aterragem (letterlijk: "Internationaal Landingsveld"), dat in 1919 werd geïnaugureerd en in 1940 werd gesloten. In de jaren '30 werden vluchten tussen Europa en Amerika uitgevoerd in watervliegtuigen. Vaak stapten passagiers in Lissabon over op normale vliegtuigen om naar hun eindbestemming te komen, aangezien Lissabon de meest westelijke hoofdstad van Europa is—en dus het dichtst bij Amerika ligt. Vanwege de toename in vluchten en de aankomende Exposição do Mundo Português ("Expositie van de Portugese wereld") besloot de Portugese regering het vliegveld om te vormen tot een grote internationale luchthaven. Er werd gepland om twee vliegvelden te bouwen, een voor de watervliegtuigen en een voor de normale vliegtuigen.

In 1938 begonnen de werkzaamheden aan de twee vliegvelden en in 1940 waren ze voltooid. De luchthaven van Portela was het landelijke vliegveld, de luchthaven van Cabo Ruivo, aan de oever van de Taag op zo'n 3 km van Portela, was voor de watervliegtuigen. Er werd speciaal een weg aangelegd tussen de twee luchthavens, de Avenida Entre-os-Aeroportos ("Weg tussen-de-vliegvelden"), de huidige Avenida de Berlim. Toen de vluchten met watervliegtuigen ophielden te bestaan, aan het einde van de jaren '50, werd het vliegveld van Cabo Ruivo gesloten.

In 2010 werd een tweede terminal geopend op het vliegveld. Aanvankelijk was deze bedoeld voor binnenlandse vluchten, maar sinds begin 2013 wordt de tweede terminal door easyJet gebruikt. In 2012 werd het metrostation van de luchthaven geopend op de rode lijn, waarmee de luchthaven nu verbonden is met een aantal belangrijke punten in de stad.

Toekomstige uitbreidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat een plan met drie fases ter uitbreiding van de luchthaven. De eerste fase staat gepland voor 2013 en bestaat uit een aantal kleine werkzaamheden waardoor er tussen de 40 en 43 vliegtuigbewegingen per uur kunnen worden voltooid. Hierdoor zou het passagiersaantal per jaar naar 18 miljoen kunnen stijgen. De kosten voor de eerste fase liggen rond de zeven miljoen euro. De tweede fase staat gepland voor 2018 en kost 47 miljoen euro. In deze fase zal een derde terminal worden gebouwd en zullen ook nieuwe taxibanen worden aangelegd. Wat er precies gebeurt in de derde fase, gepland voor 2022, mag worden besloten tot de toekomstige eigenaar van ANA, de huidige beheerder van de luchthaven. De bedoeling is dat de luchthaven tegen die tijd 50 vliegtuigbewegingen per uur kan verwerken en een capaciteit van 23 miljoen passagiers per jaar heeft.

Daarnaast ligt er een plan om een geheel nieuwe luchthaven te openen buiten Lissabon. Deze plannen zijn echter in de koelkast gezet vanwege de financiële crisis.