Luchthaven Shanghai Hongqiao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shanghai Hongqiao International Airport
Vertrekhal 2
Vertrekhal 2
IATA: SHA ICAO: ZSSS
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Shanghai Airport Authority
Plaats Shanghai
Coördinaten 31° 12′ NB, 121° 20′ OL
Website www.shairport.com
Locatie in China
Luchthaven Shanghai Hongqiao
Luchthaven Shanghai Hongqiao
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
18/36 3400 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Luchthaven Shanghai Hongqiao

Shanghai Hongqiao is de tweede luchthaven van Shanghai. Het is aan de westelijke kant van het stadscentrum gelegen. Het is met 22.877.404 passagiers in 2008 een van de drukste luchthavens van China. Momenteel heeft het één startbaan (3400 meter lang).

Geschiedenis[bewerken]

Voor 1999 was Hongqiao de internationale luchthaven van Shanghai. In de jaren 90 werd de ruimte op het vliegveld te krap en werd een nieuw vliegveld noodzakelijk. Men besloot dit te bouwen in het dunbevolkte stadsdeel Pudong, de Luchthaven Shanghai Pudong heeft in 1999 de functie als internationale luchthaven overgenomen. Sindsdien vervult Hongqiao de functie als nationale/regionale luchthaven, alhoewel er sinds 2007 weer naar Tokyo Haneda en Seoul Gimpo wordt gevlogen (de kleine luchthavens van die steden).

Bereikbaarheid[bewerken]

De luchthaven is goed en goedkoop per metro en gemakkelijk per taxi (of moeilijker per lijnbus) bereikbaar.

Toekomst[bewerken]

De luchthaven wordt binnenkort uitgebreid met een tweede startbaan (3300m) en een nieuwe terminal, dit zou nodig zijn vanwege de benodigde capaciteit rondom de Expo van 2010. Er wordt gewerkt aan de verlenging van metrolijn 2. Ook wordt er onderzocht of de magneettrein (Maglev) kan worden verlengd, er is nu al een verbinding tussen de stad en de internationale luchthaven Pudong. De bouw van de magneettreinverbinding is echter uitgesteld, en het is onduidelijk of en wanneer hij daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Externe links[bewerken]

  • Website van de luchthaven Hongqiao