Lucien den Arend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lucien den Arend
Lucien den Arend
Persoonsgegevens
Volledige naam Lucien Armand Marco den Arend
Geboren 15 december 1943
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer, schilder en tekenaar.
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1970 - heden
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Lucien Armand Marco den Arend (Dordrecht, 15 december 1943) is een Nederlandse beeldhouwer, schilder en tekenaar.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Den Arend emigreerde in 1953 met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij studeerde aan de California State University - Long Beach. Terug in Nederland vervolgde hij zijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1966-1969) en de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (1969-1970).[1]

Hij heeft in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw in zijn galerie aan het Veerplein in Zwijndrecht ook andere Zwijndrechtse kunstenaars onder de aandacht gebracht, zoals Willy Sluiter en Clement Bezemer. In 1986 werd zijn Gedenkteken Prof. Dr. Dirk Durrer onthuld in Amsterdam.

Den Arend heeft onder andere in Zwijndrecht, Zaanstad, Dordrecht, Ede en Rotterdam werken in de openbare ruimte tot stand gebracht. Daartoe behoren zijn omgevings- en land art projecten, abstracte grote objecten in brons, roestvast staal en beton. Ook gebruikte hij aarde, water en beplanting, veelal wilgen. Hij heeft zich onderscheiden als land art-kunstenaar.

Den Arend woont en werkt in Penttilä in Kangasniemi, Finland. Hij heeft daar in 2006 zijn beeldenpark POAM (Penttilä Open Air Museum) ingericht. Hij stond in 1996 aan de basis van het Beeldenpark Zwijndrecht (Open Air Museum Drechtbanks of OPAM) in het Noordpark in Zwijndrecht. Ook is hij actief geweest als secretaris en voorzitter van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lucien den Arend van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.