Lucky Luke: Op naar het westen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lucky Luke: Op naar het westen
Lucky Luke: Op naar het westen
Alternatieve titel(s) Tous á l'Ouest: Une aventure de Lucky Luke
Regie Olivier Jean-Marie
Producent Olivier Jean-Marie
Scenario Jean-François Henry
Olivier Jean-Marie
René Goscinny
Morris
Hoofdrollen Lambert Wilson
Clovis Cornillac
Henri Labussière
Muziek Hervé Lavandier
Distributie Xilam
Première Vlag van Frankrijk 5 december 2007
Vlag van België 5 december 2007
Vlag van Nederland 11 mei 2010
Genre Animatie
Speelduur 85 minuten
Taal Frans
Nederlands (nagesynchroniseerd)
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lucky Luke: Op naar het westen (Frans: Tous à l'Ouest) is een Franse film uit 2007 en is gebaseerd op de Lucky Luke-stripreeks van René Goscinny en Morris, Het verhaal van de film is gebaseerd op de Lucky Luke strip De karavaan.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De film speelt zich af in New York van 1855. De Daltons moeten voor de zoveelste keer voor de rechter verschijnen. Maar ze zijn weer in topvorm en weten te ontsnappen. Ze beroven alle banken van New York en verstoppen hun buit in een huifkar. Maar helaas staat het terrein ineens vol met identieke karren die toebehoren aan een groep kolonisten uit Europa die op weg zijn naar Californië, de westkust van de VS. De kolonisten moeten hun reisdoel binnen 80 dagen bereiken, anders verspelen ze hun rechten op de grond waar ze al wel voor hebben betaald. Hoofdpersoon Lucky Luke, de held van de film, begeleidt de karavaan.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Stemacteur Nederlandse stem
Lucky Luke Lambert Wilson Pim Vosmaer
Joe Dalton Clovis Cornillac Jules Croiset
Jack Dalton Christophe Lemoine Olaf Wijnants
William Dalton Alexis Tomassian Jan Anne Drenth
Averell Dalton Bernard Alane Sander de Heer
Rataplan François Morel Stephan Holwerda
Molly Dee Dee Bridgewater Carolina Dijkhuizen
Harold Bartleby Michael Lonsdale Wim van Rooij
Edgar Crook Edgar Givry Timo Bakker
Meneer Tang Eric Metayer Olaf Wijnants
Juf Little Dorothée Pousséo Melise de Winter
Ugly Barrow François Siener Paul van Gorcum
Louise Marie Vincent Carolina Dijkhuizen
Jolly Jumper Adrien Antoine Paul van Gorcum
Spike Jean Piat Jan Nonhof
Piotr Eric Metayer Hein van Beem
Monsieur Pierre Titoff Sander de Heer
Gestoorde Wolf Jacques Frantz Leo Richardson

Bij Wim Pel Productions B.V is de Nederlandse versie vertaald.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het budget van de film bedroeg ongeveer 15 miljoen euro. De productie vond grotendeels plaats in Parijs en tot 180 mensen hebben aan deze productie meegewerkt. Ongeveer een kwart van de animatie werd uitbesteed aan de studio La Fabrique. De film heeft ondertussen slechts 1,5 miljoen euro opgebracht waardoor het productiebedrijf Xilam een verlies van meer dan drie miljoen optekende. De muziek werd opgenomen in Studio Ramses.

Videogame[bewerken | brontekst bewerken]

Van de film werd eveneens een videogame uitgebracht. Die werd uitgegeven door Atari en is alleen verkrijgbaar voor Nintendo DS, Wii en voor de pc.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dee Dee, Marky en Joey (de kakkerlakken uit Oggy en de kakkerlakken) spelen een cameo in deze film. Ze zijn pas in beeld nadat Averell in de woestijn zijn regendans heeft uitgevoerd.
  • In de aflevering 'Picknickpaniek' uit Oggy en de kakkerlakken staat aan de zijkant van de bushalte de filmposter afgebeeld van Lucky Luke: Tous à l'Ouest.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Albums:1. Dick Diggers goudmijn · 2. Rodeo · 3. Arizona · 4. Avonturen in het westen · 5. Lucky Luke tegen Pat Poker · 6. Vogelvrij · 7. Dr. Doxey's elixer · 8. Phil IJzerdraad · 9. De spoorweg door de prairie · 10. Blauwvoeten op het oorlogspad · 11. De bende van Joss Jamon · 12. De neven Dalton · 13. De rechter · 14. De trek naar Oklahoma · 15. De Daltons breken uit · 16. Bootrace op de Mississippi · 17. In het spoor van de Daltons · 18. In de schaduw der boortorens · 19. Naijver in Painful Gulch · 20. Billy the Kid · 21. De Zwarte Heuvels · 22. De Daltons in de blizzard · 23. De Daltons op vrije voeten · 24. De karavaan · 25. De spookstad · 26. De Daltons kopen zich vrij · 27. Het 20ste Cavalerie · 28. Het escorte · 29. Prikkeldraad in de prairie · 30. Calamity Jane · 31. Tortilla's voor de Daltons · 32. De postkoets · 33. Tenderfoot · 34. Dalton City · 35. Jesse James · 36. Western Circus · 37. Apache Canyon · 38. Ma Dalton · 39. De rijstoorlog · 40. De premiejager · 41. De grootvorst · 42. De witte ridder · 43. De erfenis van Rataplan · 44. De genezing van de Daltons · 45. Zijne keizerlijke hoogheid Smith · 46. De zingende draad · 47. Zeven korte verhalen · 48. De schat van de Daltons · 49. De ballade van de Daltons · 50. De éénarmige bandiet · 51. Sarah Bernhardt · 52. De strop van de gehangene · 53. Daisy Town · 54. Fingers · 55. The Daily Star · 56. De verloofde van Lucky Luke · 57. Nitroglycerine · 58. De duivelsranch · 59. Het alibi · 60. De Pony Express · 61. De Daltons verliezen hun geheugen · 62. Spokenjacht · 63. De Daltons op de bruiloft · 64. De brug over de Mississippi · 65. Kid Lucky · 66. Belle Starr · 67. Klondike · 68. O.K. corral · 69. Oklahoma Jim · 70. Marcel Dalton · 71. De profeet · 72. De kunstschilder · 73. De legende van het westen
Albums naar Morris:1. Jolly Jumper op vrijersvoeten · 2. Een strop voor de Daltons · 3. De man van Washington · 4. Lucky Luke tegen Pinkerton · 5. Ieder voor zich · 6. De oompjes Dalton · 7. Het beloofde land · 8. Een cowboy in Parijs · 9. Een cowboy tussen het katoen
Lucky Luke door ...:1. De moordenaar van Lucky Luke
Spin-offs:Strips:  Rataplan · De avonturen van Kid Lucky
Animatiefilms:  Lucky Luke (Daisy Town) · De ballade van de Daltons · De Daltons op vrije voeten · Lucky Luke: Op naar het westen
Live-action films:  Lucky Luke · Les Dalton · Lucky Luke
Televisieseries:  Lucky Luke · Lucky Luke · Lucky Luke · Les Nouvelles Aventures de Lucky Luke
Personages:Lucky Luke · Jolly Jumper · Rataplan · De Daltons
Auteurs:Morris · René Goscinny · Bob de Groot · Xavier Fauche · Jean Léturgie · Vicq · Lo Hartog Van Banda · Guy Vidal · Pearce · Yann · Patrick Nordmann · Laurent Gerra · Achdé · Michel Janvier · Daniel Pennac · Tonino Benacquista · Jul
Andere:Lijst van albums van Lucky Luke · Comics Station