Ludo De Brabander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ludo De Brabander (Brugge, 17 februari 1963) is een Belgisch vredesactivist, actief bij de organisatie Vrede vzw, onder meer als woordvoerder. Hij was ook woordvoerder van de grote vredesbetogingen tegen de oorlog in Irak (2003).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Brabander studeerde verpleegkunde en vervolgens pers- en communicatie aan de Rijksuniversiteit Gent. Sinds 1995 werkt hij voor Vrede vzw, een linkse vredesorganisatie, met zetel in Gent.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kwam hij in Gent op als onafhankelijke kandidaat voor Groen! samen met Jenny Walry van Attac. Zijn deelname lag in het verlengde van zijn voortdurende strijd tegen wat hij omschrijft als kortzichtig winststreven, neoliberale globalisering en oorlog.

Hij gaf de vakken Noordzuid-beleid en Duurzame Ontwikkeling aan de Arteveldehogeschool. Hij was ook woordvoerder van de vredesbeweging en was actief in de Palestijnse solidariteitsbeweging.

In het boek Als de NAVO de passie preekt (EPO, 2009), dat hij samen met Georges Spriet schreef, toont hij zich een uitgesproken tegenstander van de NAVO.

Hij reist geregeld naar het Midden-Oosten, een regio waarover hij lezingen geeft en acties rond voert. Zijn boek Oorlog zonder grenzen (EPO, 2016) schetst een verhaal over de koloniale opdeling van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, internationale energiehonger, steun aan autoritaire regimes, wapenleveringen en militaire interventies. Volgens hem zorgt die cocktail voor chaos en geweld in Afghanistan, Irak, Libië en Jemen en dus voor miljoenen vluchtelingen naar de buurlanden en Europa. Maar ook voor een voedingsbodem waarin internationale netwerken van de extremistische jihad goed gedijen. Zo oogsten westerse landen hun eigen onveiligheid.

Na diverse reizen door de Koerdische gebieden in Turkije, Irak en Syrië schreef hij Het Koerdisch Utopia (EPO, 2018). Daarin geeft hij een kritische bespreking van het democratisch confederalisme in Noord-Syrië. Hij pleit er voor om de Koerdische Arbeiderspartij te verwijderen van de terreurlijsten, omdat dit een politieke oplossing in de weg staat.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Als de NAVO de passie preekt, EPO, 2009.
  • Oorlog zonder grenzen, EPO, 2016.
  • Het Koerdisch Utopia, EPO, 2018.

De Brabander publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, DeWereldMorgen.be en MO*.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]