Ludo Dielis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ludo Dielis
Ludo Dielis (1972)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Ludo Dielis
Geboortedatum 23 februari 1945
Geboorteplaats Deurne
Nationaliteit Vlag van België Belgische
Sportieve informatie
Discipline Carambolebiljart
Onderde(e)l(en) Bandstoten
Driebanden
Kaderspel
Libre
Vijfkamp
Portaal  Portaalicoon   Sport
Ludo Dielis

Ludo Dielis (Deurne[1], 23 februari 1945) is een Belgisch carambolebiljarter, die negen maal wereldkampioen is geworden, 23 maal Europees kampioen en 37 maal Belgisch kampioen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij begon op elfjarige leeftijd te biljarten in de club van zijn vader: BC Altijd Raak in café Tubbax te Deurne. Hij maakte snel vorderingen, kreeg biljartles bij Jos Vervest en op zijn 15e verjaardag van zijn ouders een matchbiljart op zijn slaapkamer. Kort daarna gaven zijn ouders hun confiseriezaak op en gingen ze het nieuwe biljartcafé Arena in Deurne uitbaten. Daar werd even later ook BC Arena gesticht waar Ludo nog altijd lid van is.

Op 17-jarige leeftijd werd hij Europees kampioenschap junioren in Berlijn voor onder andere Dieter Müller, de latere wereldkampioen. Op 21-jarige leeftijd werd hij in alle spelsoorten ereklasser als jongste aller tijden. Op 24-jarige leeftijd werd hij (weer in Berlijn) voor de eerste maal wereldkampioen vijfkamp door in de finale te winnen van Raymond Ceulemans. Na Ceulemans staat hij nog altijd op de tweede plaats op de wereldranglijst aller tijden van nationale, Europese en wereldtitels. Hij won de wereldbeker driebanden in 1989.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldtitels[bewerken | brontekst bewerken]

Europese titels[bewerken | brontekst bewerken]

Nationale titels[bewerken | brontekst bewerken]

[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]