Ludwig (voornaam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ludwig van Beethoven
Ludwig Feuerbach
Ludwig Wittgenstein

Ludwig is een voornaam; het is de Duitse variant van Lodewijk en was traditioneel een van de meest gebruikte Duitse voornamen. Het is een jongensnaam, sporadisch wordt de naam ook aan meisjes gegeven, in Nederland met name als 'volgnaam' (tweede of derde voornaam). Daarnaast bestaan de vrouwelijke varianten Ludwige, Ludwiga en Ludwika. Een verkorting van Ludwig is Lutz, wat echter ook als verkorting van Lucius kan worden beschouwd.

Als oorsprong van de naam gelden de Oudhoogduitse stammen hlut(h) = beroemd, en wig = strijd, waardoor de naam 'beroemde strijder' zou betekenen. Zie ook de opmerkingen in het artikel over Lodewijk. De Duitse uitspraak van de naam wisselt: in het noorden wordt de -g meestal uitgesproken zoals in het Nederlands, in het zuiden is het meer een 'zachte k'. Varianten in sommige andere talen lijken meer op Ludwig dan op Lodewijk, zoals in het Pools (Ludwik), Tsjechisch (Ludvik) en de Scandinavische talen (Ludvig).

Ludwig komt als voornaam ook voor in het Nederlands, zij het lang niet zoveel als de Franse variant Louis. Vanaf 1920 kregen vrijwel elk jaar minstens tien Nederlandse kinderen Ludwig als eerste voornaam, met uitschieters tot boven de 20. Vanaf eind jaren '60 maakte de populariteit van deze naam in Nederland echter een flinke duikeling, sinds 1990 wordt de naam nog maar een enkele keer gegeven. In België waren in 2009 zo'n 2250 mannen met de naam Ludwig; ook hier nam de populariteit af: in de periode 2003-2012 werden in Vlaanderen en Brussel slechts 6 jongens geboren die deze naam kregen. Het totaal aantal Nederlandse en Belgische Ludwigs is resp. 0,02% en 0,04% van de mannelijke bevolking. Het is niet bekend hoeveel van hen van Duitse of Duitstalige afkomst zijn.

Koninklijke hoogheden en adel[bewerken]

Duitse vorsten met de naam Ludwig worden in Nederlandse publicaties zowel met hun inheemse naam als met de Nederlandse 'vertaling' Lodewijk aangeduid. Een aantal van hen:

Andere bekende naamdragers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

De Nederlandse Voornamenbank van het Meertens-instituut bevat veel informatie over de naam Ludwig en andere voornamen. De statistische gegevens over België zijn ontleend aan de webstek van Statbel en die van het agentschap Kind en Gezin.

Externe link[bewerken]

Alle pagina's die met Ludwig beginnen