Luigi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luigi
Personage uit Mario-serie
Eerste spel Mario Bros. (1983)
Engelse stem Danny Wells (tv) (1989)
Tony Rosato (tv) (1990-1991)
Mark Graue (games) (1991-1995)
Charles Martinet (games) (1996-heden)
Japanse stem Mizushima Yuu
Echte acteur(s) Danny Wells (tv)
John Leguizamo (film)
Hiroyuki Yabe (Hot Mario Bros.
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen
Het embleem van Luigi.

Luigi (Japans: ルイージ/Ruīji) uitgesproken als "loewiedzjie", is een videospelpersonage gemaakt door Nintendo's game ontwerper Shigeru Miyamoto en wordt herkend als de jongere broer van Mario. Hij draagt een groen uniform en een groen petje met de letter "L" daarop vermeld. Hij helpt Mario vaak met opdrachten, zoals de bevrijding van Princess Peach. Hij heeft net als zijn broer een vijand: de kwade Bowser.

Luigi maakte zijn debuut in het spel Mario Bros. en later verscheen hij ook in Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros. 3 en Super Mario World. De eerste keer dat Luigi Mario moest redden was in het spel Mario is Missing!. Luigi komt ook voor in de serie van Mario Party. Hij heeft ook een eigen spel, genaamd Luigi's Mansion. Het spel krijgt in 2013 een vervolg op de Nintendo 3DS, genaamd Luigi's Mansion: Dark Moon. In het spel Super Princess Peach wordt hij samen met Mario en Toad ontvoerd door Bowser. Hij verschijnt ook in elk sportspel als een bespeelbaar personage.

Net zoals Mario heeft Luigi ook een jongere versie, Baby Luigi genaamd. Luigi's complete antithese is Waluigi. Waluigi heeft op zijn pet een "Γ". Dit staat voor de omgekeerde "L" die verwijst naar de "L" van "Luigi". Net zoals Mario een aartsrivaal heeft zoals Wario, heeft Luigi er ook één genaamd Waluigi.

Alter ego[bewerken]

In een aflevering van de Super Mario Bros Super Show stake Luigi zijn lul in een stofzuiger, hij heeft niet overleefd. Wijze les

Bijnamen[bewerken]

In de tekenfilm versie van Super Mario World vond Luigi een Baby Yoshi. Toen Baby Yoshi Luigi zag noemde hij hem Mama Luigi.

In Paper Mario wordt hij Air Luigi genoemd door Koopa Koot.

In de Mario & Luigi-serie wordt hij meestal Green Stache genoemd. De reden: ze kunnen zijn naam niet onthouden, of weten zijn naam niet.