Luisenstadt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Luisenstadt is een historisch stadsdeel in Berlijn, gelegen in de huidige stadsdelen Mitte en Kreuzberg.

Luisenstadt wordt in het noorden begrensd door de vroegere Berlijnse vesting en door de Spree, in het westen door de Lindenstraße in Friedrichstadt en in het zuiden door het Landwehrkanaal. Een klein deel van Luisenstadt maakt thans deel uit van het stadsdeel Mitte, terwijl het grootste deel behoort tot het stadsdeel Kreuzberg in het district Friedrichshain-Kreuzberg.

Het gebied van de latere Luisenstadt heette oorspronkelijk Myrica en kwam in 1261 in het bezit van de stad Cölln. Vervolgens vestigden zich daar de eerste boeren. Toen Berlijn in de 16e eeuw bleef groeien, ontstonden verschillende voorsteden, onder meer de Cöllnische of Köpenicker Vorstadt. Oorspronkelijk buiten Berlijn gelegen, werd het gebied tijdens de Dertigjarige Oorlog volledig platgebrand. In 1701 kregen alle inwoners van Luisenstadt volledige Berlijnse stadsrechten, alhoewel pas de in 1734 tot 1736 gebouwde tolmuren, het thans Köpenicker Viertel genoemde gebied omvatten. In 1802 werd het Köpenicker Viertel door koning Friedrich Wilhelm III Luisenstadt genoemd naar zijn echtgenote Louise.

Vanaf de industriële revolutie ontwikkelde er zich een mengeling van woonhuizen en bedrijven. Het inwonersaantal steeg van 149.652 in 1867 naar 306.512 in 1910. In de keizertijd werd Luisenstadt bestuurlijk in twee delen verdeeld Luisenstadt diesseits des Kanals en Luisenstadt jenseits des Kanals, naar hun ligging ten opzichte van het in 1852 afgewerkte Luisenstädtischen Kanal. Bij de vorming van Groot-Berlijn in 1920 kwam Luisenstadt jenseits des Kanals en het zuidelijk deel van Luisenstadt diesseits des Kanals bij het district Kreuzberg en het noordelijk deel van Luisenstadt diesseits des Kanals bij het district Mitte. Hiermede verdween de naam Luisenstadt van de officiële kaarten.

Pleinen in Luisenstadt[bewerken]

Galerij[bewerken]