Luitspeler (Dirck van Baburen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luitspeler
Dirck van Baburen - The Lute Player - Google Art Project.jpg
Museum Centraal Museum
aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt
Locatie Utrecht
Kunstenaar Dirck van Baburen
Jaar 1622
Type Olieverfschilderij
Afmetingen 71 × 59 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Luitspeler, ook bekend als Zingende man met luit, is een schilderij van Dirck van Baburen uit 1622. Sinds 1955 maakt het deel uit van de collectie van het Centraal Museum in Utrecht.

Voorstelling[bewerken]

De kennismaking met het werk van Caravaggio tijdens zijn jarenlange verblijf in Rome is van doorslaggevende betekenis geweest voor de artistieke ontwikkeling van Dirck van Baburen. Na zijn terugkomst in Utrecht in de zomer van 1620 maakte hij samen met de andere Utrechtse caravaggisten de stijl van deze Italiaanse schilder in de Noordelijke Nederlanden populair. Met Carravagio's Luitspeler[1] als inspiratie begon Van Baburen als een van de eersten schilderijen te maken waarop één muzikant beeldvullend is weergegeven. Dit thema kreeg al snel veel navolging. Een beroemd voorbeeld is Frans Hals' schilderij van een luitspelende nar dat een jaar later ontstond.

De Luitspeler valt op door zijn realisme en het gebruik van chiaroscuro. De muzikant, die de toeschouwer recht aankijkt, zingt met geopende mond en begeleidt zichzelf op een luit. Het instrument wijst naar de toeschouwer en is sterkt verkort geschilderd. Opvallende elementen zoals de krullende snaren, het vlassnorretje en de zwarte strik op de mouw dragen verder bij aan het realiteitsgehalte van het werk. Het kostuum met zijn afwisseling van oranje en zwarte banden is prachtig weergegeven.

Afbeeldingen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Anna Tummers (red.), Frans Hals, Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan Frans Hals Museum, Haarlem, 2013 p. 112

Externe links[bewerken]