Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)
Impressie van LADEE in een baan rond de maan
Impressie van LADEE in een baan rond de maan
Algemene informatie
Organisatie NASA
Lancering 7 september 2013, 03.27 UTC
Lanceerplaats Wallops Flight Facility (Virginia)
Gelanceerd met Minotaur V
Terugkeer geen (inslag op maan)
Portaal  Portaalicoon   Heelal
Ruimtevaart
LADEE bij het insluiten in de neuskegel van de lanceerraket

Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) is een onbemande ruimtesonde van de NASA voor de studie van de exosfeer en van stof rond de Maan. LADEE werd ontwikkeld door het Ames Research Center en het Goddard Space Flight Center van NASA.

Wetenschappelijke instrumenten[bewerken]

Doel van de missie is de studie van de samenstelling, dichtheid en variatie in tijd en plaats van de ijle exosfeer van de maan en van eventuele stofdeeltjes rond de maan. Hiervoor heeft LADEE drie instrumenten aan boord:

  • de ultraviolet/zichtbare spectrometer (UVS) die de samenstelling van de maanatmosfeer bepaalt;
  • de neutrale-massaspectrometer (NMS), die variaties in de maanatmosfeer over meerdere omlopen meet;
  • het Lunar Dust Experiment (LDEX), waarmee stofpartikels gevangen en geanalyseerd worden. Met LDEX wil NASA een antwoord bekomen op de vraag of de diffuse gloed rond de Maan die door astronauten van het Apolloprogramma werd waargenomen afkomstig kan zijn van elektrisch geladen stofdeeltjes.

Tijdens de missie wordt ook een nieuwe datacommunicatietechnologie getest met lasers. Daarmee kan meer dan 600 megabit per seconde verstuurd worden, vergeleken met 100 megabit per seconde die met radiosignalen mogelijk is.

De sonde heeft een gewicht van 383 kg. De voorziene duur van de metingen is 100 dagen.

Verloop van de missie[bewerken]

LADEE werd gelanceerd op 7 september 2013 om 03.27 UTC (6 september plaatselijke tijd) met een Minotaur V vanop Wallops Flight Facility op Wallops Island, Virginia.

De sonde werd stapsgewijs in een zeer excentrisch elliptische omloopbaan gebracht met een perigeum van ongeveer 1460 km en een apogeum van 375.000 km. Die bracht de sonde op 6 oktober 2013 in het aantrekkingsveld van de maan en ze werd toen in een tijdelijke cirkelvormige selenocentrische baan gebracht op een hoogte van ongeveer 250 km. Na een periode van ongeveer een maand waarin de systemen aan boord uitgetest werden, zou de eigenlijke wetenschappelijke missie uitgevoerd worden in een baan op een hoogte van 20 tot 60 km. De voorziene duur van deze "science phase" is 100 dagen. Daarna zou de sonde gecontroleerd op het maanoppervlak neerstorten.

20 november 2012 werd een begin gemaakt met de metingen, het laagste punt van de baan was toen 20-50 km. In maart en april 2013 werd de baan steeds verder verlaagd tot dit op 5 april nog maar 3 km was. 17 april 2013 is de satelliet neerrgestort op de achterzijde van de maan.

LADEE heeft 700.000 geladen deeltjes geanalyseerd en 11000 stofdeeltjes . De proef met lasercommunicatie verliep succesvol[1]

Externe links[bewerken]