Lupus erythematodes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lupus erythematosus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Lupus erythematodes
Tekening van voorbeeld
Tekening van voorbeeld
Coderingen
ICD-10 L93, M32
ICD-9 710.0
OMIM 152700
DiseasesDB 12782
MedlinePlus 000435
eMedicine med/2228emerg/564
MeSH C17.300.480
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Lupus erythematodes is een auto-immuunbindweefselziekte die zich uit in onder andere huidaandoeningen.

Ontstaan[bewerken]

Lupus erythematodes ontstaat door de aanwezigheid van antilichamen tegen bestanddelen van de cellen van het lichaam, namelijk tegen bestanddelen van de kern, de nucleolus en het cytoplasma. Deze antilichamen zijn aangetoond in 90% van de patiënten.

Dit zorgt voor een niet-specifieke overgevoeligheidsreactie (cfr Type III overgevoeligheidsreactie) met verschillende symptomen tot gevolg.

Vermoedelijk is er een genetische aanleg.

Symptomen[bewerken]

Systemische variant[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie: Systemische lupus erythematodes

De systemische variant toont in 75% van de gevallen huidaandoeningen. Bovendien kunnen ook interne aandoeningen voorkomen:

Cutane variant[bewerken]

Vaak komt lupus erythematodes voor met uitsluitend huidaandoeningen. Hier zijn verschillende klinische beelden in te onderscheiden. De belangrijkste zijn:

Subacute cutane LE (SCLE)
rode plekken die vooral op aan zonlicht blootgestelde huidgebieden ontstaat, als late reactie op zonlicht. Deze plekken laten geen littekens achter.
Chronische discoïde LE (CDLE)
ronde, verlittekende gebieden met roodheid in de (actieve) rand. Haarzakjes kunnen hyperkeratose en roodheid vertonen. De verlittekening is grotendeels onomkeerbaar en kan ook leiden tot kaalheid (door het te gronde gaan van de haarzakjes). Discoïde LE (van de huid) is een van de criteria om de diagnose SLE (systemisch) te stellen.

Behandeling[bewerken]

Huidafwijkingen worden vaak behandeld met dermatocorticosteroïden uit de hogere klassen (III-IV). Hydroxychloroquine heeft vaak een gunstig effect (maar werkt pas na 2 maanden). Ook steroïden in tabletvorm worden toegepast, en/of andere immunosuppressiva zoals methotrexaat.

Voorkomen[bewerken]

Lupus komt vooral voor bij vrouwen. De discoïde versie komt tweemaal zo veel voor bij vrouwen als bij mannen. Bij de systemische versie is dit achtmaal.

Externe links[bewerken]