Lutherse kerk (Arnhem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lutherse Kerk (Arnhem))
Lutherse Kerk
Het gebouw in 2013
Plaats Arnhem
Coördinaten 51° 59′ NB, 5° 54′ OL
Gebouwd in 1735-1737
Monumentnummer  8348
Architectuur
Architect(en) Leendert Viervant de Oudere (vermoedelijk)
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Classicisme
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Lutherse Kerk is een voormalig Luthers kerkgebouw aan de Korenmarkt in de Nederlandse stad Arnhem. De kerk werd gebouwd op de locatie waar tot dan toe het huis Bontenburch had gestaan. In dit huis, dat steeds meer vervallen raakte, werd sinds 1657 Lutherse geloofsbijeenkomsten gehouden. In de periode 1735 - 1737 werd de zaalkerk in classicistische bouwstijl opgebouwd naar vermoedelijk het ontwerp van de Arnhemse architect Leendert Viervant de Oudere.[1] De voorgevel is volgens de Ionische bouwstijl opgezet met bovenaan een groot fronton. Deze is voorzien van decoraties in de Lodewijk XIV-stijl. Het kapiteel steunt op zuilen die rondom het gebouw zijn nagebootst. Boven de ingang is een afbeelding van een zwaan als teken van het Lutherse geloof.

Tijdens de Franse tijd in Nederland werd de kerk gebruikt als overnachtingsplaats voor soldaten

In 1898 is de kerk uit haar functie onttrokken, nadat de Lutherse geloofsgemeenschap de Evangelisch-Lutherse Kerk aan de Spoorstraat in gebruik nam. Het gebouw heeft nadien gefungeerd als graanpakhuis, discotheek en eetcafé. Al die tijd is de afbeelding van de zwaan boven de ingang gebleven.

Het gebouw is aangewezen als rijksmonument.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • K.G.van Manen, 'Verboden en getolereerd. Een bijdrage tot de geschiedenis van de Evangelisch Lutherse Gemeente te Arnhem in de zeventiende en achttiende eeuw', Bijdragen en Mededelingen Gelre, 83 (1992), p.84-106.
  • K.G.van Manen, Lutheranen in Arnhem. Gedenkboek ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van de Evangelisch Lutherse Gemeente te Arnhem (1643-1993), Arnhem 1993.
  • W.Swaneveld, 'De Evangelisch Lutherse Gemeente te Arnhem', Arnhem de genoeglijkste, 2 (1981) no.1, p.19-28.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Former Lutheran church (Arnhem) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.