Lutten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lutten
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lutten (Overijssel)
Lutten
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Hardenberg Hardenberg
Coördinaten 52° 36′ 40″ NB, 6° 34′ 24″ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.045[1]
Overig
Woonplaatscode 1557
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lutten (Nedersaksisch: Lutn) is een kern in de gemeente Hardenberg in de Nederlandse provincie Overijssel. Het is een streekdorp, in de negentiende eeuw ontstaan langs het voormalige kanaal de Dedemsvaart. Aanvankelijk werd de nog schaarse bebouwing - ook in officiële documenten - vaak aangeduid als Dedemsvaart (gemeente Ambt Hardenberg), dit ter onderscheiding van het gelijknamige dorp in de gemeente Avereest. Later kwam de naam Lutten aan de Dedemsvaart in zwang. Het dorp telt ruim 2.045 inwoners.

Karakter van het dorp[bewerken | brontekst bewerken]

Lutten is van oorsprong (ca.1850) een veenkolonie. Lang voordien vestigden zich een aantal boeren op een zandrug tussen de moerassen. Het land werd in kavels (lotten) tussen hen verdeeld. Deze liggen in het huidige Oud-Lutten, iets ten noordoosten van het huidige dorp. Na de aanleg van de Dedemsvaart en het afgraven van de veenlaag werd de grond geschikt gemaakt voor kleinschalige landbouw. Langs het kanaal en de veenwijken werden boerderijtjes en woningen gebouwd. De boeren hadden veelal een gemengd bedrijf, dat wil zeggen met akker- en weidegrond. Een aantal boeren uit Groningen kocht wat grotere stukken grond. Omdat zij veel aardappelen teelden, werd in Lutten een aardappelmeelfabriek gesticht, "De Baanbreker". Langzamerhand vestigden zich middenstanders in het dorp en werden kerken en scholen gebouwd.

Ongeveer midden in het dorp begon men in 1854 met de bouw van de Nederlands Hervormde Kerk. Jan van Loo bouwde in 1857 hiervoor het orgel, dat in 1858 in gebruik werd genomen. (Zie ook YouTube, Van Loo orgel).

Eerste orgel van Jan van Loo

Op de begraafplaats achter de kerk staat een beuk van meer dan 150 jaar oud.

Lutten was sinds 1897 aangesloten op het net van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij (D.S.M.). Deze lijn liep van Coevorden naar Zwolle met een aftakking naar Heemse. Lutten had ook een D.S.M.-tramstation. Later kwam de tramweg in handen van de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (E.D.S.) en werd na de oorlog in 1947/48 opgeheven. Lutten was vanaf toen op busvervoer aangewezen.

In Lutten wordt dialect gesproken. Het is een Sallands dialect en komt het meest overeen met het Vechtdals met invloed van het Zuid-Drents. Voorbeelden zijn te zien op www.detaalvanlutten.nl

De meeste Luttenaren waren oorspronkelijk werkzaam in het boerenbedrijf en gedurende de campagne in de aardappelmeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog trad een verandering op. De landbouw werd meer en meer gemechaniseerd en de aardappelmeelfabriek werd gesloten. Het kanaal werd voor een groot gedeelte gedempt en de meeste inwoners waren voor werk aangewezen op een baan buiten de plaats.

De vroegere aardappelmeelfabriek staat er nog, maar heden ten dage worden er plastic buizen verhandeld. De fabriek draagt tegenwoordig de naam "Wildkamp". In 2004 speelde Ton Sijbrands hier het wereldkampioenschap blind-simultaandammen.

De watertoren in Lutten (gemeentelijk historisch monument) neemt een belangrijke plaats in het dorpsbeeld in.

Sinds 1998 is het dorpshuis in Lutten een spin in het dorpsweb voor Lutten. Onder meer Feestweek Lutten, ijsbaan Bientien Over, Lampionoptocht, Wandel3daagse, de buurtkamer en nog veel meer worden vanuit het dorpshuis georganiseerd. In 2014-2015 is het dorpshuis uitgebreid. Deze uitbreiding is voor 95% door vrijwilligers uit het dorp gerealiseerd.

Dorp in beeld[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (oud-) Luttenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Niet te verwarren met[bewerken | brontekst bewerken]