Lux Interior

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lux Interior in 2006

Lux Interior, pseudoniem van Erick Lee Purkhiser (Stow (Ohio), 21 oktober 1946Glendale (Californië), 4 februari 2009) was een Amerikaans punkmuzikant. Hij was de mede-oprichter en zanger van de garage/punkband The Cramps.

Purkhiser ontmoette in 1972 zijn latere echtgenote Kristy Wallace. Een jaar later startten ze onder de namen Lux Interior (gebaseerd op een autoreclame) en Poison Ivy The Cramps en verhuisden ze van Californië naar Ohio. Vanaf 1975 maakte de band deel uit van de opkomende punkscene in New York. The Cramps zijn één van de grondleggers van de muziekstijl psychobilly, een naam die Lux Interior zou hebben ontleend aan de tekst van het lied "One Piece at a Time" van Johnny Cash. Interior stond bekend om zijn energieke bühneperformance.

In 1995 waren Lux Interior en The Cramps te zien in de televisieserie Beverly Hills, 90210, waarin ze twee nummers ten gehore brachten. Het laatste album van The Cramps verscheen in 2004. In februari 2009 overleed Lux Interior in een ziekenhuis in Glendale aan een hartcomplicatie, veroorzaakt door een afwijking waaraan hij al langer leed.

Lux Interior was een grote fan van Iggy Pop , die hij imiteerde tijdens zijn concerten. Hij was ook een fan van Dexter Romweber, Black Sabbath, Johnny Burnette, The Chantays, Flamin'Groovies en Four Winds. Over de Hives en de Strokes zie hij : « Ik begrijp niet wat er boeiend is aan hun platen,maar de jongeren hebben gelijk om er naar te luisteren, veeleer dan naar techno ».