Luxor Live

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorgevel

Luxor Live is een poppodium in Arnhem, gevestigd aan het Willemsplein 10 dat in het najaar van 2008 zijn deuren heeft geopend.

Geschiedenis[bewerken]

Luxor Live is gevestigd in een historisch pand in het centrum van Arnhem. Het ontwerp van architect Willem Diehl is gebouwd in 1915 om dienst te doen als filmtheater. In de jaren zeventig van de vorige eeuw nam het aantal bezoekers af en raakte het pand in verval. In de jaren 80 zijn er plannen geweest om het pand te slopen. In 1984 werd het pand aangekocht en werd er een poppodium in gevestigd. Later werd er een discotheek in gevestigd en werden er vechtsportgala's georganiseerd. De discotheek kwam in 1997 in opspraak door gewelddadigheden zoals een schietpartij, waarbij gericht op een portier is geschoten. Door de aanwezigheid van kogelwerend glas heeft deze schietpartij geen slachtoffers geëist. De Gemeente Arnhem heeft als gevolg van de schietpartij de nachtvergunning van Luxor ingetrokken. Dit, alsmede de negatieve publiciteit, betekende het einde van de discotheek. In februari 2000 was Luxor BV definitief failliet.

Het pand heeft vervolgens enkele jaren leeggestaan. In de lokale politiek werd het een belangrijk issue. Verschillende politieke partijen streefden naar een verbouwing tot breed poppodium. In 2002 werd het pand aangekocht door de Gemeente Arnhem. In 2006 werd met de verbouwing gestart. De verbouwing viel duur uit. Dit had mede te maken met het feit dat tegelijkertijd het naastgelegen station van Arnhem verbouwd werd en dat door deze verbouwing er vrijwel geen ruimte voor Luxor overbleef om de logistiek rondom concerten goed te kunnen regelen.

Het was de bedoeling dat Luxor organisatorisch zou samengaan met twee kleinere poppodia in Arnhem, te weten de Goudvishal en Willemeen, maar dat plan bleek niet haalbaar. De Goudvishal moest haar deuren sluiten zonder plek te krijgen in Luxor.

Huidige ontwikkelingen[bewerken]

Luxor Live sloot in juli 2009 het eerste seizoen af om in september weer zijn deuren te openen voor het publiek. In het eerste jaar heeft Luxor Live een grote verscheidenheid aan muziekstijlen en optredens weten neer te zetten. Enkele hoogtepunten waren: Pete Philly & Perquisite, Roosbeef, Heidevolk, Moke, Ilse de Lange, "Hans Teeuwen zingt", Kyteman, New Cool Collective, Miss Montreal, Milow, Kane, Osdorp Posse, Delic & sticks en Kubus & BangBang. Ook werden er wekelijks club avonden georganiseerd met verschillende muziekstijlen waaronder, Drum and Bass (Forms), Electro/Techno (8Bahn), hip-hop (The Take Over) en eclectische muziekstijlen (Rock & Soul en 100% Recessie). Sinds 2017 werkt Luxor Live samen met Musis & Stadstheater Arnhem.

Externe links[bewerken]