Lycksele (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lycksele
Plaats in Zweden Vlag van Zweden
Lycksele (Zweden)
Lycksele
Situering
Landschap Lapland
Län Västerbottens län
Gemeente Lycksele
Coördinaten 64° 35′ NB, 18° 40′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,58 km²
Inwoners
(2005)
8597[1]
Het wapen van Lycksele.
Het wapen van Lycksele.
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Lycksele is de hoofdstad van de gemeente Lycksele in het landschap Lapland en de provincie Västerbottens län in Zweden. De stad heeft 8597 inwoners (2005) en een oppervlakte van 858 hectare. De stad ligt aan de rivier de Umeälven. Van oorsprong was Lycksele een Samenby, een plaats waar de Samen of ook wel Lappen genoemd samen komen om goederen te verhandelen of ter kerke te gaan. Hoewel in het boek Lycksälie vermeld wordt dat het een winterwoonplaats was, moet dit betwijfeld worden omdat de Sami grote winterwoonsteden hadden in Granö en Umeå. Zie ook de vermeldingen in Lappskattelanden på Geddas Karta, door Gudrun Norstedt.

Met de opdeling van Noord-Zweden in diverse lappmark werd Lycksele een plaats van belang. In 1606 werd Lycksele toen nog Lyksälie genoemd officieel een marktplaats in de Umelappmark. In 1607 werd de nieuwe kerk ingewijd en sindsdien is Lycksele officieel een stad in de Umelappmark. Lyksälie werd gebouwd op het schiereiland, Öhn, dat nu Gammplatsen heet. In 1693 werd de Umelappmark officieel Lyckselelappmark.

In 1741 heeft Lycksele 1000 inwoners en in 1800 reeds 2536. Tot aan het einde van de 18de eeuw woonden de inwoners op het schiereiland, daarna werd dat te klein en begon men met het bouwen van de stad op de oever van de Umeälven. Het schiereiland zou lang ongebruikt blijven tot het in de twintigste eeuw weer een nieuwe functie kreeg. Met de komst van de Hembygdsgille en het Lycksele Djurpark rond 1950, kreeg het schiereiland weer nieuwe activiteiten. Heden ten dage vindt u op het schiereiland het Skogsmuseet, bosmuseum, een openluchtmuseum met diverse oude elementen van de Samen. Het is zeker de moeite waard te bezoeken. Een deel van het schiereiland is natuurreservaat. Voor de vroege vakantiegangers is het moeilijk om dan het reservaat te bezoeken. In juni is de stand van de rivier het hoogst en dan stroomt een groot deel van het natuurgebied onder water. Dit draagt bij aan de vele soorten dieren en planten die op Öhn te vinden zijn.

In 1634 werd de eerste school voor Saami in Lapland opgericht in Lycksele[2]. Pas in in 1946 kreeg de plaats stadsrechten en was hiermee de eerste stad in Zweeds Lapland die stadsrechten kreeg. Twee jaar later kreeg ook Kiruna stadsrechten.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de plaats lopen de Länsväg 353, Länsväg 360 en Länsväg 365.

De spoorlijn tussen Hällnäs en Storuman (spoorlijn Hällnäs - Storuman) loopt door de Lycksele en is er een treinstation.

Regelmatige vliegverbindingen door Nextjet.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]