M'Eire Morough

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

M'Eire Morough is de oud-Ierse naam van een folkfestival dat jaarlijks tijdens het laatste weekend van juli plaatsvindt in Dendermonde op het recreatiedomein Kalendijk.

Historie[bewerken]

De eerste editie vond plaats in 2003 en kende een bescheiden opkomst. Sindsdien werd er door de organisatoren steeds verder geïnvesteerd in kwaliteit van de groepen waardoor het gestaag groeide en zich ontwikkelde tot een divers evenement wat allerlei aspecten van de keltische folkore en historie belichtte. De naam bestaat uit drie afzonderlijke stukken. De eerste 'M' zou een afkorting zijn van het Schotse 'Mac', wat 'zoon van' wil zeggen. Het daaropvolgende Eire staat voor Ierland en Morough is een oud-Ierse naam, die zoveel betekent als 'man van de zee'. Achter elkaar staat er dan 'Zoon van Ierland, man van de zee'. Een "tongue in cheek" leeswijze is echter dat als je het in dialect leest er 'meire meurreg' staat, wat ter plaatse zoveel wil zeggen als 'morgen een kater'.

Opzet[bewerken]

Het folkfestival is een kruising tussen een traditioneel muziekfestival en een sociale bijeenkomst met nevenactiviteiten. Deze staan steeds in het kader van de Kelten, Schotland of Ierland. Zo zijn er demonstraties van highland games, klederdracht, een Gallisch dorp, een verhalenverteller, workshops Ierse dans en een demonstratie van druïden. Ook is er een Keltische markt met allerlei Ierse en Schotse specialiteiten en een uitgebreide catering met Keltische specialiteiten als haggis, stew, zalm en pies.

Muziek[bewerken]

Het muzikale gedeelte bestaat uit een breed aanbod van folkmuziek dat gedurende drie dagen doorloopt. Tot 2018 vond er op vrijdag kleinkunstavond plaats, maar sinds 2019 kwam daar geen vervolg aan. Reeds opgetreden artiesten waren Ambrozijn, Snakes in Exile, Kadril, Urban Trad, Eva De Roovere en anderen.

Externe link[bewerken]