Mátyás Bittenbinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mátyás Bittenbinder
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 3 april 1992
Geboorteplaats Nijmegen
Nationaliteit Nederlandse
Wetenschappelijk werk
Vakgebied biologie
Onderzoek effecten slangengif op het menselijk lichaam
Publicaties GIF in het dierenrijk, GEVAAR in het plantenrijk
Bekend van NPO Radio 2, Het Klokhuis
Opleiding Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden
Instituten Naturalis Biodiversity Center, Vrije Universiteit Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mátyás Antal Bittenbinder (Nijmegen, 3 april 1992) is een Nederlands bioloog, schrijver en presentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bittenbinder is al van jongs af aan gefascineerd door de natuur. Toen hij als jongetje van zeven jaar oud op vakantie in Hongarije voor het eerst een slang in het wild vond, was hij verkocht.

Hij studeerde aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar het effect dat slangengif heeft op het menselijk lichaam. Voor zijn onderzoek reisde hij de hele wereld over, onder andere naar de Verenigde Staten, Denemarken en Australië.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 begon Bittenbinder met een vierjarig promotietraject bij Naturalis Biodiversity Center en de Vrije Universiteit Amsterdam. Als onderzoeker maakt hij deel uit van een internationale groep wetenschappers die proberen een manier te vinden om het aantal doden als gevolg van slangenbeten te verminderen. Een van zijn begeleiders is bioloog en presentator Freek Vonk.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Bittenbinder is regelmatig in de media te zien, zoals in de praatprogramma's van Eva Jinek en Beau van Erven Dorens, waar hij zichzelf huisbioloog mag noemen. Daarnaast heeft hij een maandelijkse natuurrubriek in het ochtendprogramma van Jeroen van Inkel op NPO Radio 2. Ook is hij regelmatig te zien bij kinderprogramma’s zoals Het Klokhuis.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kinderboeken[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2021 stond Bittenbinder in de talentenlijst ‘30-onder-30’, uitgebracht door EW Magazine. Volgens het opinieblad zijn dit “…dertig jonge talenten die de toekomst van Nederland gaan bepalen.”
  • In de winter van 2022-2023 was Bittenbinder een van de deelnemers aan het 21e seizoen van het NPO1 programma De Slimste Mens.[1] Hij eindigde op de derde plaats met een nipte achterstand op de finalisten Anniek Pheifer en Martin Rombouts, de uiteindelijke winnaar.