Máximakanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Máximakanaal
Lengte 8,2 km
Scheepsklasse IV
Jaar ingebruikname 2014
Van Zuid-Willemsvaart in Den Dungen
Naar Maas in Gewande
Loopt door Gemeente 's-Hertogenbosch
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
Loop van het Máximakanaal (donkerblauwe lijn)

Het Máximakanaal sluit aan op de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen en mondt uit in de Maas bij Gewande. Het is 8,2 km lang, 46,5 m breed en 4,2 m diep.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanaal staat ook wel bekend als 'De omlegging van de Zuid-Willemsvaart'. In 's-Hertogenbosch stroomt dit kanaal door de stad heen. In 2007 begonnen de werkzaamheden om De Zuid-Willemsvaart om de stad heen te geleiden. De reden hiervoor was, dat het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP) het gedeelte van de Zuid-Willemsvaart ten noordwesten van Veghel als een onderdeel beschouwt van het hoofdvaarwegennet. Het hoofdvaarwegennet moet bevaarbaar zijn voor schepen van CEMT-klasse IV. In 's-Hertogenbosch is de Zuid-Willemsvaart slechts geschikt voor schepen van klasse II.[1] De werken werden uitbesteed aan WillemsUnie, een samenwerkingsverband tussen de aannemers "Van Hattum en Blankevoort", "KWS Infra", "GMB Civiel" en "Van den Herik Kust- en Oeverwerken".[2] Op 19 december 2014 werd het nieuwe kanaal geopend.[3] De Zuid-Willemsvaart in 's-Hertogenbosch wordt niet langer gebruikt door de beroepsvaart. De pleziervaart behoudt toegang tot het kanaal.[4]

Sluizen[bewerken | brontekst bewerken]

Twee sluizen overbruggen het verschil in waterniveau tussen de Zuid-Willemsvaart en de Maas:

Bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Over het Máximakanaal liggen acht bruggen. Ze bieden een doorvaarthoogte van ongeveer 7 meter, voldoende voor drie lagen containers. Voor een volledig overzicht:

Zie Lijst van bruggen over het Máximakanaal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.