Máximapark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Máximapark
Het parkrestaurant Anafora in het Máximapark
Het parkrestaurant Anafora in het Máximapark
Type Stadspark
Locatie Vleuten en De Meern

(Gemeente Utrecht)

Oppervlakte ca. 300 ha
Opening 2011

Het Máximapark is een stadspark, gelegen in het westen van de Nederlandse gemeente Utrecht. Het park is genoemd naar prinses, later koningin Máxima.

Het park vormt het groene centrale hart van de grote stadsuitbreiding van Utrecht ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal, die begon in de tweede helft van de jaren 1990. Het ligt centraal ten opzichte van de verstedelijkte woonplaatsen Vleuten en De Meern (beide deel uitmakend van de gemeente Utrecht) ten westen respectievelijk ten zuiden van dit park en de wijk Leidsche Rijn ten oosten ervan. Het hele gebied rondom dit park telde in 1995 ongeveer 18.000 inwoners. In 2018 is dit aantal gestegen naar ruim 84.000.

Aanvankelijk heette dit park het Leidsche Rijn Park. Op 17 mei 2011 kreeg het park zijn nieuwe naam ter ere van de veertigste verjaardag van toen nog prinses Máxima. Met deze naamswijziging was niet iedereen het eens en er werden handtekeningen verzameld met het doel de gemeenteraad te bewegen tot het ongedaan maken van de naamswijziging. Op 16 september 2011 besloot de Utrechtse gemeenteraad hieraan geen gehoor te geven.

Het Máximapark heeft een oppervlakte van 300 ha en is hiermee een van de grootste stadsparken in Nederland. Koningin Máxima opende het park op 5 juli 2013 officieel.

Het Lint[bewerken]

Door het park loopt een 8 km lange, gemiddeld zes meter brede asfaltweg met de naam Het Lint. Hier kan men fietsen, skaten, hardlopen en wandelen. Voor gemotoriseerd verkeer is dit verboden terrein. Deze weg gaat het hele park rond en heeft geen begin of einde. Vanuit de omliggende woonwijken zijn er vele toegangen tot het park en Het Lint. Naast Het Lint ligt een ruiterpad. Op vier punten langs het parcours zijn permanente TimePoints aangebracht, waarmee men met een speciale chip rondetijden kan aflezen, op displays langs de route of thuis via internet.

Alendorperweg en Castellum Hoge Woerd[bewerken]

Dwars door het park loopt de Alendorperweg, een vroegere verbindingsweg tussen De Meern en Vleuten. Bij het begin van deze weg in De Meern ligt het Castellum Hoge Woerd, een reconstructie van een Romeins fort aan een tak van de rivier de Rijn, die hier ooit heeft gelopen.

Externe links[bewerken]