Månegarm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Månegarm
Månegarm in 2013
Månegarm in 2013
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1995-heden
Oorsprong Zweden Vlag van Zweden
Genre(s) Vikingmetal
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Månegarm is een Zweedse vikingmetalband uit Norrtälje. De band werd opgericht in 1995 en speelde aanvankelijk black metal. De naam Månegarm komt voor in de Noordse mythologie. Het is een wolf die leeft van het bloed van stervende mensen. Tijdens Ragnarök zal hij jacht maken op de maan en die uiteindelijk verzwelgen.

Geschiedenis[bewerken]

Månegarm werd opgericht in 1995 onder de naam Antikrist. Ze bestond uit Svenne Rosendal als vocalist, Jonas Almquist and Mårten Matsson als gitaristen, Pierre Wilhelmsson als bassist en Erik Grawsiö als drummer. Eén maand na de oprichting werd de naam reeds veranderd in de huidige naam; 'Månegarm'.

In 1996 werd in deze opstelling de eerste demo opgenomen, genaamd Vargaresa. Al een paar maanden na de release van Vargaresa bleek dat de band niet optimaal samen kon werken. De zanger werd vervangen door Jonny Wranning en Markus Andé kwam bij de band als gitarist. Ur Nattvindar werd in 1997 uitgebracht als tweede demo. Op deze cd werden voor het eerst de viool en vrouwelijke vocalen gebruikt. De viool en de vrouwelijke zang gaven de cd het krakterestieke noordse tintje mee. 'Ur nattvindar' bereikte veel meer platenlabels dan de eerste demo en kreeg vanuit alle hoeken lovende kritieken. De demo trok de aandacht van Displeased Records en Månegarm besloot om voor dit label te tekenen.

De zanger werd andermaal vervangen, dit keer voor Viktor Hemgren. Met deze samenstelling werd het eerste officiële album gemaakt: Nordstjärnans Tidsålder, die in juni 1998 op de markt verscheen. Ook dit album kreeg alleen maar positieve kritieken. Tijdens de opnames van het tweede album werd Viktor Hemgren ontslagen, wegens zijn lage betrokkenheid bij de band. Dit keer werd er niet opnieuw gezocht naar een nieuwe zanger, maar nam Erik Grawsiö deze taak op zich. Dit kwartet leverde in 2000 Havets Vargar af, het langverwachte vervolg op de succesvolle debuutcd.

Van Black naar Viking[bewerken]

Het verlaten van Viktor Hemgren bleek voor de band alleen maar positieve gevolgen te hebben. Het uitkomen van Havets Vargar in 2000 bezorgde de band bekendheid in Scandinavië, maar met het derde album, Dödsfärd, kreeg ze ook bekendheid in grote delen van Europa. Dödsfärd werd uitgebracht in 2003. De nadruk op deze cd werd, in tegenstelling tot de eerdere cd's die meer black metal waren, gelegd op de vikingmetal.

Deze tendens zette zich door en in 2005 werd Vredens Tid uitgebracht. Deze cd bevat zelfs een aantal liedjes die bijna als epic metal klinken, zoals Sigrblot en Hemfärd. Na dit album werd bekendgemaakt dat de band en Displeased Records na een samenwerking van tien jaar uit elkaar zouden gaan. Er werd getekend voor het Zweedse Black Lodge Records. Als afsluiting bij Displeased Records kwam Månegarm met een verrassing op de proppen. Dit jaar werd namelijk nog de cd Urminnes Hävd - The Forest Sessions uitgebracht. Dat op zich is geen verrassing, maar de muziekstijl op deze cd is dat zeker. De band bleek nog meer in haar mars te hebben dan het maken van viking/black metal en maakte in samenwerking met Två Fisk Och En Fläsk een volledig akoestisch folkalbum.

De toekomst[bewerken]

Bij het ondertekenen van het contract met Black Lodge Records werd overeengekomen dat er op zeer korte termijn een nieuwe cd gemaakt zou worden. Het schrijven van de muziek en de teksten is al begonnen en als alles volgens plan loopt, zal Månegarm in oktober van dit jaar opnieuw de studio's induiken voor haar nieuwe album.

Huidige samenstelling[bewerken]

Discografie[bewerken]

Demo's[bewerken]

Albums[bewerken]

Externe links[bewerken]