MICHAEL (webportal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
08-02-2017

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: bronloos artikel met vertaalfouten. Door het gebrek aan bronnen is niet vast te stellen of het project echt van de grond is gekomen. Maar het leest ook nogal als een reclamefolder.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

MICHAEL staat voor Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe (Meertalige Inventaris van Cultureel Erfgoed in Europa). Dit webportaal biedt eenvoudig en snel toegang tot de rijke variatie aan digitale collecties uit musea, bibliotheken en archieven uit verscheidene Europese landen.

Welke informatie is er te vinden[bewerken]

MICHAEL is een collectiecatalogus over digitaal cultureel materiaal van (met name) musea, bibliotheken en archieven. Allerhande cultureel erfgoed wordt beschreven, waaronder fysieke objecten die zijn gedigitaliseerd (zoals fotoafdrukken en -negatieven, schilderijen, gravures, archiefdocumenten, kaarten, objecten, archeologische monumenten) als wel 'digitally born' materiaal, dat wil zeggen materiaal dat gecreëerd is met digitale apparaten (zoals geluidopnamen, digitale foto's, video, wetenschappelijke data).

De collecties worden beschreven door medewerkers van culturele instellingen, in enkele gevallen door titelbeschrijvers van een regionale of nationale culturele organisatie of de gegevens worden met toestemming uit andere databestanden overgenomen. De records bevatten een gedetailleerde beschrijving van het soort digitaal materiaal dat beschikbaar is, het onderwerp of thema van het materiaal, belangrijke associaties (zoals beroemde persoonlijkheden of gebeurtenissen), wie het materiaal beheert en onderhoudt en waar het beschikbaar is - veelal zijn de bronnen online raadpleegbaar, maar ook offline installaties worden opgenomen in de portal.

Het idee is dat MICHAEL een catalogus oplevert voor een gedistribueerde digitale bibliotheek van bronnen uit de Europese culturele sector.

Nationale en Europese webportalen[bewerken]

De MICHAEL catalogus is beschikbaar via een Europese culturele portal - hierin zijn de catalogi bijeengebracht die zijn opgebouwd door de EU landen die aan het project deelnemen. Op dit moment bevat de Europese MICHAEL service de inhoud van drie nationale portals in Frankrijk, Italië and het Verenigd Koninkrijk - dertien andere landen doen nu mee in het project en vanaf 2008 zullen hun catalogi ook centraal beschikbaar komen.

Elk land stelt tevens een nationale MICHAEL portal beschikbaar met alleen de collecties die in het eigen land te vinden zijn.

Financiering en deelnemers[bewerken]

Het MICHAEL project werd gesubsidieerd via het eTEN-programma van de Europese Gemeenschap. Het project begon in 2004 met deelnemers uit drie landen: France, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens kwamen er bij de start van de tweede projectfase in juni 2006 elf andere Europese landen bij: Tsjechië, Finland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Spanje en Zweden. Recentelijke hebben Vlaanderen (België) en Estland zich aangesloten.

In juni 2007 is de MICHAEL-Culture AISBL (IVZW – Internationale Vereniging Zonder Winstoogmerk naar Belgisch recht) opgericht om in de toekomst de voortgang, het onderhoud en de ontwikkeling van de Europese MICHAEL service te kunnen garanderen.


Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]