MNC Dordrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

MNC Dordrecht is een vereniging in Dordrecht die de mogelijkheid biedt tot het beoefenen van de sporten waterpolo en wedstrijdzwemmen. Daarnaast kent de vereniging een grote afdeling voor het geven van zwemlessen. MNC Dordrecht is aangesloten bij de KNZB, District IV en de kring Rotterdam.

Historie[bewerken]

MNC Dordrecht is ontstaan uit de twee Dordtse verenigingen Merwede zwemclub en R.K. Zwem- & Polovereniging Nautilus. De fusievereniging is op 26 mei 2000 opgericht. De eerste officiële naam was SGD ook wel Start Gemeenschap Dordrecht. Later is MNC (Merwede Nautilus Combinatie) de officiële naam geworden. Met ongeveer 1100 leden is MNC Dordrecht één van de grootste zwem- en waterpoloverenigingen van Nederland.

Waterpolo[bewerken]

Na de fusie is de vereniging blijven groeien met als resultaat dat er in het seizoen 2011-2012 28 teams uitkomen in de competitie op alle verschillende niveaus. Er zijn acht herenteams waarvan het eerste herenteam ,na promotie aan het einde van het seizoen 2009-2010, uitkomt in de hoofdklasse van de bond en in het seizoen 2015-2016 een stap terug moest doen naar de eerste klasse wegens het vertrekken van veel spelers. Er zijn vier damesteams waarvan het eerste damesteam uitkomt in de eerste klasse en zestien jeugdteams in het seizoen 2016-2017 van de A tot en met F leeftijdsklasses.

Wedstrijdzwemmen[bewerken]

Bij het wedstrijdzwemmen zijn er twee teams actief tijdens het seizoen 2011-2012. Het eerste team komt uit op het hoogste nationale niveau. In het verleden zijn bekende zwemmers actief geweest bij MNC Dordrecht; bijvoorbeeld Inge de Bruijn en Maarten van der Weijden.

Leszwemmen[bewerken]

MNC Dordrecht geeft zwemlessen volgens het Zwem-ABC. Vanaf de leeftijd van 4 jaar en 9 maanden kunnen de kinderen deelnemen aan de zwemlessen. Beginnend bij diploma A kan men vervolgens diploma B en C halen gevolgd door de diploma's zwemvaardigheid 1,2 en 3. Ook het deelnemen aan het keuzepakket snorkelduiken behoort tot de mogelijkheden.

Externe link[bewerken]