MONSTER!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MONSTER!
Genre fictie, comedy, horror, sci-fi
Speelduur 30 minuten
Regie Stef Lernous
Jonas Govaerts
Muziek Kreng
Land Vlag van België België
Taal Nederlands, woordloos
Productie
Producent Acht
Abattoir Fermé
Peter De Maegd
Uitzendingen
Start 26 december 2010
Einde 30 januari 2011
Afleveringen 6
Seizoenen 1
Zender Acht
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

MONSTER! is een zesdelige Belgische televisieserie van telkens 30 minuten rond de zelfverklaarde meester-cineast Ad-Harry Shredder. De sitcom werd in 2010 en 2011 uitgezonden door de digitale TV-zender Acht. Het programma kwam tot stand door de samenwerking van Acht met het theatergezelschap Abattoir Fermé.

Productie[bewerken | bron bewerken]

De productie was in handen van Abattoir Fermé en Acht, werd geproduceerd door Peter De Maegd van Potemkino en kreeg steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

De reeks werd geschreven en geregisseerd door Stef Lernous (regisseur van Abattoir Fermé) en Jonas Govaerts (regisseur en toenmalig gitarist bij The Hickey Underworld).

De lowbudget opnames liepen van half augustus tot eind september 2010.

Cast[bewerken | bron bewerken]

De vaste cast van de serie bestaat uit rollen van Pepijn Caudron, Stef Lernous, Kirsten Pieters, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert, Mathijs Scheepers, Lotte Diependaele en Kevin Trappeniers.

De serie bevat verder een indrukwekkende nationale cast waarin gevestigde waarden, aangevuld met bekende vlamingen, samen met beloftevol jong talent spelen. Spelers die gastrollen voor hun rekening namen zijn onder andere: Gène Bervoets, Jos Verbist, Kevin Janssens, Nathalie Meskens, Jelle Cleymans en Clara Cleymans, Johny Voners, Marc Reynebeau, Mark Verstraete, Roos Van Acker.

Verhaal[bewerken | bron bewerken]

MONSTER! is een komische fictiereeks van zes afleveringen die soms in realistisch-documentaire, dan weer in gestileerd-filmische stijl het leven volgt van de filmregisseur Ad-Harry Shredder (hoofdpersonage gespeeld door Chiel van Berkel). Deze zelfverklaarde meester-cineast is een man met grote ambities maar weinig middelen (en nog minder talent) die er niettemin in slaagt elke week een nieuw ‘meesterwerk’ in te blikken met een vaste enthousiaste maar talentloze crew.

Afleveringen[bewerken | bron bewerken]

Nr. Titel Scenario Regie Genre Uitzenddatum
1 The Dying Dead Stef Lernous
Jonas Govaerts
Stef Lernous
Jonas Govaerts
Zombie 26 december 2010
...
2 Hitler Needs Woman Stef Lernous
Jonas Govaerts
Stef Lernous
Jonas Govaerts
Nazisme 2 januari 2011
...
3 The House of Nudie Stef Lernous
Jonas Govaerts
Stef Lernous
Jonas Govaerts
Porno 9 januari 2011
...
4 It Came from the Planet Stef Lernous
Jonas Govaerts
Stef Lernous
Jonas Govaerts
Sciencefiction 16 januari 2011
...
5 Color Me Crazy Stef Lernous
Jonas Govaerts
Stef Lernous
Jonas Govaerts
Horror 23 januari 2011
...
6 MONSTRO! Stef Lernous
Jonas Govaerts
Stef Lernous
Jonas Govaerts
Monsters 30 januari 2011
...

Kenmerken[bewerken | bron bewerken]

De openingssequentie van de serie is een korte animatiefilm die typische eigenschappen van de stad Mechelen toont.

De aflevering volgt vervolgens het productieproces van de cast en crew van Ad-Harry Shredder, met uitzondering van Color Me Crazy, de woordeloze vijfde aflevering.

Op het einde van elke aflevering wordt de trailer van de genrefilm die gemaakt werd tijdens de aflevering getoond.

Muziek[bewerken | bron bewerken]

De soundtrack van de serie werd gecomponeerd door Kreng, het alter ego van Pepijn Caudron.

De score verscheen later op een extra 10 inch LP die deel uitmaakte van Kreng - Works for Abattoir Fermé 2007-2011, een boxset uitgegeven bij het label Miasmah met muziek van Kreng voor de theatervoorstellingen van Abattoir Fermé.

Totstandkoming[bewerken | bron bewerken]

In 2008 resulteerde een residentieperiode van Abattoir Fermé aan de Brusselse theater- en filmopleiding RITS, samen met RITS-studenten en een achttal geselecteerde jonge makers, in een reeks van negen trailers, kortfilms, making of’s en theatrale documentaires die het gezelschap presenteerde onder de gezamenlijke noemer Cinérama. In Cinérama werd onder meer de kiem gelegd voor de latere televisiereeks MONSTER!. Het succes van de Cinérama-reeks, met publiekslievelingen als Manphibian & House of the Seven Screams, inspireerde Abattoir Fermé immers tot het opzetten van een uitgewerkte fictiereeks voor televisie.

Cultstatus[bewerken | bron bewerken]

Na het succes van de serie op televisie en op YouTube, werd de reeks ook herhaald in culturele centra en kunstencentra. Soms werd de vertoning gevolgd door live muzikale interventies van de surprise act "The Crappy Birthdays", de mysterieuze lofi-huisband uit de derde aflevering van MONSTER!, The House of Nudie. De serie speelde verder op het 29ste Brussels International Festival of Fantastic Film (BIFFF) en wordt bij speciale gelegenheden zoals op Halloween in een marathonvertoning volledig herhaald op Acht.

De reeks heeft door het voorgaande een cultstatus bereikt en een kleine, actieve schare fans rondom zich verzameld.

Eind 2013 werd daarom de DVD/het boek van MONSTER! officieel voorgesteld in boekhandel De Zondvloed in Mechelen. Hieraan gekoppeld was er een meet 'n greet met de vaste cast van Abattoir Fermé.

Het is momenteel onduidelijk of er een tweede seizoen komt van de reeks.

Externe links[bewerken | bron bewerken]