MS Mode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MS Mode
Logo
Een MS Mode-winkel in 2017.
Eigendom private onderneming
Oprichting 1964
Oprichter(s) Max Abram
Sleutelfiguren Roland Kahn, eigenaar; Machiel Lagerweij, directeur
Sector mode detailhandel
Marktkapitalisatie niet-beursgenoteerd
Website www.msmode.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

MS Mode is een Nederlandse mode-winkelketen met winkels in Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg en Spanje. MS Mode is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in de verkoop van kleding voor vrouwen van alle leeftijden. De keten richt zich op betaalbare mode, die ook verkrijgbaar is in grote maten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 begon de oprichter Max Abram, voorheen samen met zijn vader stoffenhandelaar op de Albert Cuypmarkt, zijn eerste winkels in Rotterdam en Amsterdam onder de naam "De Mantelspecialist".

Begin jaren ‘80 begon Abram in België door overname en ombouw van diverse winkelketens. Vervolgens lonkte na de val van de muur de oosterbuur Duitsland waar ruim honderd filialen werden opgericht,[(sinds) wanneer?] bevoorraad vanuit een distributiecentrum in Düsseldorf. De Duitsers liepen niet snel bij de winkels binnen waarna veel ervan uiteindelijk weer werden gesloten. Ook maakte het winkelend publiek in Frankrijk en Spanje kennis met het bedrijf.

Verandering van eigenaar en van naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf was voorheen[(sinds) wanneer?] eigendom van Maxeda, dat ook eigenaar was van de Vroom & Dreesmann en Bijenkorf. Sinds 2010 is MS Mode een onderdeel van Excellent Retail Brands van Roland Kahn, waaronder ook CoolCat, Wonder Woman, America Today en Sapph vallen.

MS Mode heeft in de jaren ‘80 de naam gewijzigd (en voor het vasteland van Europa juridisch vastgelegd door de toenmalige directie ter voorkoming van de verwarring met Marks & Spencer die zodoende die naam niet mocht gebruiken) naar M&S Mode uit respect voor hen die lijden aan de ziekte Multiple Sclerose.[bron?] Roland Kahn heeft toen het merk en de internetdomeinnaam 'M&S' naar verluidt voor tientallen miljoenen verkocht aan Marks & Spencer en de naam terug veranderd in MS Mode. Zonder die actie zou de aankoop door Kahn niet zijn gelukt. Wel zijn daarbij het leesteken & en de letter S samengesmolten. Overigens is Marks & Spencer daarna weer vertrokken wegens het niet succesvol kunnen uitbaten van hun winkelformule.

Faillissement en doorstart[bewerken | brontekst bewerken]

MS Mode vroeg begin augustus 2016 uitstel van betaling aan. Op 11 augustus 2016 ging de keten failliet. Op 8 september 2016 werd bekend dat de failliete winkelketen een doorstart maakte onder de oude eigenaar Roland Kahn. 100 van de 130 filialen in Nederland bleven open. De filialen in Frankrijk en Duitsland gingen dicht.[1] In eerste instantie zouden ook alle 46 filialen in België sluiten, maar begin oktober 2016 werd bekend dat Roland Kahn de helft van de Belgische vestigingen overnam en met deze winkels een doorstart maakte.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]