M (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M
Genre Praatprogramma
Speelduur 50 minuten
Presentatie Margriet van der Linden
Eindredactie Nico Arends
Regie Marnix Kaart, Jan Gitsels, Gerben van den Hoven
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Westergasfabriek
Productie
Producent Human Factor
Uitzendingen
Start 14 mei 2018
Afleveringen 270 (12 februari 2021)
Seizoenen 4
Netwerk of omroep KRO-NCRV
Zender NPO 1
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

M is een Nederlands praatprogramma van producent Human Factor, dat sinds 2018 gedurende een deel van het jaar elke werkdag om 19.00 uur op televisie uitgezonden wordt door de KRO-NCRV op NPO 1.[1] De presentatie is in handen van Margriet van der Linden.[2]

Format[bewerken | brontekst bewerken]

In M vinden gesprekken plaats naar aanleiding van de actualiteit van de dag, over onder meer politiek, economie, sport, human interest, amusement en cultuur. Vaste rubrieken zijn het "M-Panel", "M's Boekenclub" en "Musée M".

Onderdelen uit de beginperiode zijn "High Five", "Zeg 't M", "MPEG.", "M's Headliners", "Nevermind the 90's" en "Mooi was die tijd". Het programma werd tijdens het eerste seizoen muzikaal ondersteund door het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen van het programma begon op maandag 14 mei 2018, en liep, met een onderbreking door het WK Voetbal, tot vrijdag 21 september. Seizoen twee liep van maandag 1 april 2019 tot en met vrijdag 28 juni 2019. Tijdens dit seizoen behaalde het programma op woensdag 17 april 2019, toen er 1.072.000 kijkers waren, voor het eerst meer dan een miljoen.[3] Het kijkcijferrecord van het programma staat op 2.812.000, deze werd behaald op dinsdag 31 maart 2020.[4]

In oktober 2020 ontving het programma een Divibokaal van De TV Knollen, waarbij ludieke 'prijzen' worden uitgereikt door omroepplatform Spreekbuis naar analogie van de Razzie voor slechtste film of de Loden Leeuw voor irritantste reclamespotje.