Maaiveldcultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De term maaiveldcultuur verwijst naar het verschijnsel dat alles wat boven het gemiddelde uitsteekt kort wordt gehouden. Men bedoelt hiermee dat mensen worden afgestraft voor of geremd in het ontplooien van talenten omdat ze meer talent hebben dan gemiddeld. De term is dan ook ietwat pejoratief.

De term is afgeleid van de uitdrukking "boven het maaiveld uitsteken", die berust op de term 'maaiveld'. Het maaiveld is het niveau van het grasland in een polder of de hoogte van het omringende land rond een bouwwerk.

Maaiveldcultuur kan een individu behoorlijk remmen. Voor de maatschappij betekent het dat talenten on- of onderbenut worden.

Andere culturen[bewerken]

In de Scandinavische cultuur is een vergelijkbare notie bekend, die uitgedrukt wordt door de wet van Jante. Deze geeft een soort maaiveldcultuur weer in tien verboden, allemaal beginnend met: Je moet niet denken dat… In het Engels bestaat een uitdrukking die op vergelijkbare wijze gebruikt wordt als maaiveldcultuur: Tall Poppy Syndrome. Oorspronkelijk verwijst deze echter naar machthebbers die personen verwijderden die een bedreiging zouden kunnen vormen voor hun machtspositie.

Noten[bewerken]