Maalbeek (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
(STIB-MIVB) naambord Maalbeek.png
Perrons van het station.
Perrons van het station.
Opening 17 december 1969 (premetro)
20 september 1976 (metro)
Perronsporen 2
Lijn(en) 1Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 1.svg 1STIB-MIVB Line 5.svg
Aansluitingen
Bus 1Brussels bus icon.svg 1STIB-MIVB Line 22.svg 1STIB-MIVB Line 59.svg 1STIB-MIVB Line 64.svg
Localisatie
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 23′ OL
Maalbeek (metrostation)
Maalbeek (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Maalbeek (Frans: Maelbeek) is een station van de Brusselse metro, gelegen onder de Wetstraat in de Brusselse Europese wijk.

Geschiedenis[bewerken]

Het station Maalbeek werd geopend op 17 december 1969 als onderdeel van de premetrolijn tussen De Brouckère en Schuman. De ombouw tot een volwaardige metrolijn kwam er op 20 september 1976 met de opening van de eerste Brusselse metrolijn tussen De Brouckère en Tomberg / Beaulieu.

In 1999 onderging dit metrostation als eerste een grondige verbouwing, dat deel uitmaakt van een breed renovatieproject van de MIVB dat momenteel loopt. Als primeur werd een klein deel van de perrons van station Maalbeek iets verhoogd, om rolstoelgebruikers een betere toegang tot de treinen te verschaffen.

In 2013 werd op elk perron een lift gebouwd om er de toegankelijkheid voor personen met een beperking te verbeteren.

Bij de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 werd onder meer dit metrostation getroffen om 9u11. Er deed zich een ontploffing voor in het tweede rijtuig van een metrostel stel van vier rijtuigen (M4-type), op het moment dat deze het station verliet richting Kunst-Wet. Het metrostel reed op lijn 5 met als eindbestemming Erasmus. Er vielen 20 doden en meerdere gewonden.[1][2] Na deze terreuraanslag sloot het station om juridische redenen en opende pas terug op 25 april 2016[3] na enkele herstellingswerken ter stabilisatie van de perrons. Tijdens deze sluitingsmaand reed het metroverkeer weer door het station maar stopte er geen enkel metrostel. De perrons waren ook afgeschermd met zwarte doeken.

Situering[bewerken]

Het metrostation Maalbeek beschikt over twee stationshallen met aansluitende uitgangen naar de Wetstraat en de Jozef II-straat. Deze komen uit op de Etterbeeksesteenweg die de Wetstraat onderlangs kruist. Het station is vernoemd naar de Maalbeek.

Kunst[bewerken]

Bij de verbouwing in 1999 werden zowel op de perronwanden als in beide lokettenhallen witte tegels met zwarte lijnen gestileerde portrettekeningen aangebracht. Het kunstwerk werd gemaakt door Benoît van Innis, in samenwerking met de architecten Henk De Smet en Paul Vermeulen. Op de perrons zijn in totaal acht portretten te zien, op de tussenverdieping zijn twee groepsportretten geschilderd.

Naar aanleiding van de terreuraanslagen werd op 19 juli 2016 een kunstwerk van Benoît van Innis ter nagedachtenis van de slachtoffers ingehuldigd.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]