Maarsseveense Plassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maarsseveense Plassen
Maarsseveense Plassen (Utrecht (provincie))
Maarsseveense Plassen
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 52° 8′ NB, 5° 5′ OL
Foto's
De Maarsseveense plassen
De Maarsseveense plassen
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Maarsseveense Plassen is een recreatiegebied in Maarsseveen, gemeente Stichtse Vecht, in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het recreatiegebied bestaat uit de Grote Plas, een ongeveer 2000 x 500 meter rechthoekige recreatieplas, en de Kleine Plas, welke hoofdzakelijk door vissers en mensen die hun hond uitlaten bezocht wordt. Beide zijn ontstaan door zandwinning in de jaren 1960 ten behoeve van de aanleg van de Utrechtse wijk Overvecht.

Het zeer schone water van de Grote Plas is op sommige plekken tot 30 meter diep en er zijn dan ook een paar duikclubs actief. Daarnaast zijn er uitgebreide recreatieve voorzieningen en op mooie zomerdagen trekt het recreatiecentrum vele duizenden bezoekers. Er is een strand waarvoor betaald moet worden, met twee ingangen, nabij een waarvan (ingang Westbroekse Binnenweg aan de noordzijde van de plas) een afgescheiden naaktstrand ligt. In topjaren telt het betaalde gedeelte zo'n 128.000 bezoekers. Het grootste gedeelte van de plas is echter vrij toegankelijk en heeft een keur aan ligweiden aan het water waaronder twee naaktstrandjes (ook aan de noordkant van de plas). Rond de plas loopt een geasfalteerd voet/fietspad dat in gebruik is bij joggers, skaters, fietsers en wandelaars. Ook vinden er regelmatig hardloopwedstrijden plaats. De lengte van dit pad rond de plas is bijna 5 km. Vogels als de kleine karekiet, de fuut en de glanskop zijn bij de plassen te vinden.

Bereikbaarheid[bewerken]

Vertrek van de Maarsseveense Plassen:

U-OV buslijn 35 (gereden met een klein busje) vertrekt tot ca. 19.30 uur van diverse haltes aan de Gageldijk (ten zuidwesten van de plas). Daarna kan men U-OV buslijn 6 vanaf Nebraskadreef in Utrecht nemen.

Externe link[bewerken]

  • [1], Recreatieschap Midden-Nederland - Maarsseveense plassen